Program

Időpont:
2022. 04. 24. 10:00- 2022. 04. 24. 16:00
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Gyermekes család
  • Nyugdíjas

Geotúra Lovasról az ősember festészete nyomában

Helyszín: Lovas

Találkozó helye: Lovas, Polgármesteri Hivatal Fő u. 8., GPS: 46.993168, 17.958686

Találkozó időpontja: 2022. április 24. 10.00 óra

Távolság és időtartam: hosszú: 12 km 6 óra; rövid: 6 km 3,5 óra

Ár: felnőtt 1 500 Ft/fő, gyerek: 800 Ft/fő

Geotúránk kezdéseként Lovason egy pici, de nagyon érdekes kiállítást nézünk meg, ahol a közelben található őskori festékbányából előkerült régészeti anyag kerül bemutatásra. A Lovasi-séd mésztufa lépcsői mellett haladunk, majd egy szép sztyeppréten átvágva a Szent Kereszt-hegy meredek sziklafalához érünk (Miske-szikla), melynek legimpozánsabb szöglete a völgy fölé meredő „mészkőborda”. Tetejéről gyönyörű kilátás nyílik az alatta húzódó mély szurdokra.
Túránkat Felsőörs szívében, a méltán híres vörös templomnálfolytatjuk, ami kultúrtörténeti jelentőségén túl (erről is ejtünk majd néhány szót) meghökkentő látványt nyújtó „kőzettani trónuson” ül.
A falu északi részén az európai hírű Forrás-hegyi geológiai tanösvényen is végigballagunk, ízelítőt kapva a 200–250 millió évvel ezelőtt itt hullámzó Tethys-tenger öböl világából. Ha valaki néhány perc alatt meg szeretné érteni a völgyképződés folyamatát (miközben tűzköveket csodál meg a Malom-patak vizében), annak érdemes átküzdeni magát a tanösvény alatt megbújó galériaerdő néhány méterén.
Innen a rövid túra résztvevői visszasétálnak a zöld jelzésen vissza sétálnak Lovasra, ahosszú túra pedig a festői szépségű Malom-völgy mohos sziklái között kanyarog tovább.
Az őskori festékbánya cinóber színű gödrei és sziklái között az eredeti helyszínen próbálhatjuk ki a Neandervölgyi ősember csoport által használt földfestéket, és megismerhetjük azt a környezetet, mely tartalmát és korát tekintve jelenleg egyedül álló Európában, hasonló helyet csak az afrikai kontinensen találunk!

Geotúra nehézsége: könnyű-közepes

Előzetes jelentkezés szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen a túrát megelőző napon 16:00 óráig!

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni!
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló. Javasolt: fényképezőgép, távcső, zseblámpa.

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető;
+36 30 491 0061
[email protected]

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! hírlevél

Kapcsolódó oldalak