Program

Időpont:
2020. 07. 11. 10:00- 2020. 07. 11. 15:00
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Gyermekes család
  • Nyugdíjas

„Sétáló iskola” a Koloska-völgy rejtett természeti kincsei nyomában

Időpont: 2020. július 11.

Helyszín: Balatonfüred

Ár: felnőtt: 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő

Találkozó időpontja: 10.00 óra

Találkozó helye: Széchényi Ferenc Iskola parkolója GPS: 46.969465, 17.895154

Távolság: 9-10 km

Túra ideje: 5 óra

 

A szofisták módszerét követő tájsétánk történelem óra egysége a Koloska-völgy kapujában veszi kezdetét, ahol országos védettséget élvező gyönyörű műemlék épületektől ékes utcácskákban elevenítjük fel az egykor külön településként létező Arács történelmi-őstörténeti múltját. A csodálatos fekvésű temető sírkövei között, majd a patak mentén meghúzódó két emlékpark árnyas ligeteiben megemlékezünk a település híres szülötteiről is. Magunk mögött hagyva az egykori kanász, tehenész és erdész házát, már erdei ösvényen, de nem a szokásos útvonalon haladva, két kevesek által ismert helyszínt is érintünk. (A két meglepetést itt nem áruljuk el). A Koloska-csárda fölötti tisztáson választ kaphatunk arra, hogy itt miért szélesedik ki medence-szerűen, más helyeken pedig miért szűkül meredek szurdokká a völgy, hogy miért emlékeztetnek a közeli hegyek egy olyan szobára, ahol „össze-vissza tologatták” a bútorokat és még néhány itt megfigyelhető helyi jellegzetességre.
A tisztást elhagyva újabb vadregényes szakasz következik a Koloska-patak természetes medre mellett, ahol újabb meglepetések várnak minket: apró vízesésektől csillogó mésztufa-lépcsők, narancsvörös vizű holtágak, virágoktól hímes mini-szigetek, vízbe dőlt, természetes hidakként szolgáló faóriások.
A forrás visszaduzzasztott tavacskájánál, padok, asztalok csábítanak rövid pihenésre, miközben a gyerekeknek kipróbálhatják egy hatalmas, mászásra kiválóan alkalmas fűzfa ágait.
A tisztás fölötti száraz völgyszakaszt élő földrajzóra helyszíneként minősíthetjük, ahol körülöttünk, alattunk, felettünk tanulmányozhatjuk a völgyfejlődés, a lejtős tömegmozgások, folyó teraszok képződésének folyamatát, melyet az erdei tornapálya állomásain mini testnevelés órákkal tagolhatunk.
Az magyar irodalom órát Hamvas Béla heroikus fájánál tarjuk, egy barlangüregekkel lyuggatott gigantikus sziklafal tövében.
Hogy a biológia óra se maradjon el, szinte méterről méterre változik az erdő jellege, a rendkívül változatos domborzat, mikroklíma, talaj és víz viszonyok függvényében.
Újabb színfoltot ad kültéri biológia óránknak a vadaspark, mely nemcsak az ott bemutatott közelről is látható állatok miatt élményszintű, hanem a magaslesekről szépen belátható borókás gyepes terület miatt is, amely ez erdei szakasztól teljesen elütő állat és növényvilág intim pillanataiba enged betekintést.
Túránk záró szakaszát megszakíthatjuk a Koloska-csárdánál, vagy egy lendülettel lecsoroghatunk parkoló autóinkhoz, ahol-külön engedéllyel-megtekinthetjük az egykori Széchényi-villát, melyben jelenleg egyházi fenntartású borászati szakiskola és tanpince működik.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető! Előzetes bejelentkezés szükséges: előző nap 16 óráig Jelentkezés és részletes információ: Sárdy Julianna ökoturisztikai munkatárs, geotúra-vezető
+36 30 491 0061
[email protected]

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line vagy a program helyszínén, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! hírlevél
Segítse munkánkat, ossza meg véleményét túráinkról! kérdőív 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt.
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

Kapcsolódó oldalak