Program

Időpont:
2019. 12. 08. 10:00- 2019. 12. 08. 15:00
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Gyermekes család
  • Nyugdíjas

Tüzes-vizes geotúra Kapolcs felett: fedezzük fel a forró lávató és a hűvös „hétforrás” birodalmát!

Időpont: 2019. december 8.

Helyszín: Kapolcs

Ár: felnőtt 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő

Találkozó időpontja: 10.00 óra

Találkozó helye: Kapolcs, Faluház udvara Kossuth u. 62.

Távolság: 6 km

Túra ideje: 5 óra

Ezt az izgalmas, tűzön-vízen átvezető geotúrát a változatosságot kedvelőknek ajánljuk!
Bizonyára sokan jártak már vulkánok tetején, függőleges löszfalak tövében, sűrű erdők rejtekében megbújó források birodalmában. De mindezeket ilyen elbűvölő együttélésben, egymás közvetlen szomszédságában néhány órán belül nem sok túraútvonalon tapasztalhatjuk meg!  Élményről-élményre, kőzetről-kőzetre, világról-világra lépünk át ezen az élő és földtani természeti kincseket páratlan gyorsváltásban felvonultató geotúrán!
A Művészetek Völgye központjából, a csodálatosan elcsendesedett, egészen más arcát mutató Kapolcsról indítjuk geotúránkat, ahol az Eger-víz kis hidacskáján átkelve megemlékezünk a környező falvak egykori malmosságáról, értékteremtő kézműves iparáról, elbűvölő, tájba simuló templomairól.
A Király-kő látványos bazaltoszlopai felé haladva mesterien felrakott kőkerítések, és veszélyesen függőleges löszfalak között „beavatást nyerhetünk” a jégkorszakok és a bazaltvulkánosság korába, mialatt 4 millió évet utazhatunk vissza az időben.
Az egykori lávató bizarr formakinccsel pusztuló peremén állva, ősi földvárak sáncaival a hátunk mögött felejthetetlen látvány terül a lábunk elé: a télen is terített asztalként kínálkozó termékeny Dörögdi-medence és a körülötte sorakozó fenséges hegyek koszorúja.
Geotúránk következő változatos látnivalókat tartogató szakaszában a megszelídült vulkánok fennsíkján kalandozunk: az egykori legelőerdők hatalmas, vastag törzsű „öregfái”, lyukacsos, erdőben veszteglő bazaltköves – szigetek, lösztakaróba mélyen bevésődött árkok, és fekete vizű, bazaltos felszínbe süppedő tavacskák birodalmában.
Egy vadregényes túlmélyített szekérúton ereszkedünk le a fennsíkról, ahol pazar kilátópontok, és a robbanásos bazaltvulkanizmus kirobbanó formában mutatkozó sziklafalai gondoskodnak újabb látnivalókról.
A különleges nevű „Sárfé” hegyoldalán érjük el a Kis-kút hatalmas bükkfa gyökerei közül előtörő természetes forrását, de aki a szomját is szeretné oltani, a néhány méterre levő kar vastagságban zubogó foglalt forrás alá tarthatja a kulacsát.
A túra talán legszenzációsabb része az utolsó szakasz: a fennsík lábánál folyó Eger-víz Balaton felé rohanó szalagjába források sora csatlakozik be. Mindegyik valami különleges, egyedi ajándékot hoz a Fekete-hegy gyomrának különböző tartományaiból. Hogy mit, az derüljön ki azok számára, akik eljönnek erre a geotúrára!
Meghívott vendégünk Szabó János Kapolcs képviseletében, aki segít nekünk felfedezni és megszeretni ezt a csodálatos vidéket!

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló.
Javasolt: fényképezőgép, távcső.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!
A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon, december 1. 16:00 óráig, e-mailben vagy telefonon

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető;
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
e-mail: [email protected]

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! hírlevél
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt.
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

Kapcsolódó oldalak