Hírek

Fehértó Napja Kardoskúton

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság és Kardoskút Község Önkormányzata immár tizenötödik alkalommal rendezi meg szeptember 20-án a Fehértó Napját (plakát: itt). A rendezvény helyszínei Kardoskút-Pusztaközpontban a Múzeum és Olvasókör, valamint a Fehér-tó területe. Idén több újdonsággal is várjuk az érdeklődőket.

tothjudit

Minden évben ez az a nyílt nap, amikor a látogatók szabadon bejárhatják a kardoskúti szikes tó környékének védett területét. Ilyenkor a belső, tómeder melletti toronyba is felmehetnek, hogy megcsodálják a kilátást.

A XV. Fehértó Napjára a szokásosnál is gazdagabb programot állítottunk össze, melyben a már jól bevált elemek mellett újdonságok is szerepelnek. Az egyik ilyen újdonság a 20 kilométeres, szakvezetéses bakancsos túra, amely a kora reggeli órákban Székkutasról indul és a kardoskúti Pusztaközpontban végződik.

A másik új programelem az „Állati Jó Bemutató – az alkalmazkodás mesterei”. Ez egy állatbemutató előadás, amelyhez hasonlót a budapesti Mancsok és Tappancsok Kft. az ország számos pontján tartott már különböző rendezvényeken, illetve intézményekben. A Fehértó Napján a látogatók közelebbről is megismerkedhetnek a fehéregérrel, a vándorpatkánnyal, a borzzal, a vadászgörénnyel és a rókával.

Célunk idén is az, hogy bemutassuk a látogatóknak a karkoskúti Fehér-tó táji, természeti értékeit. A szakvezetők segítségével megismerhetik a tó és a környező puszták kialakulásának történetét. Természetesen szó lesz arról is, hogy ez a terület a tavaszi és őszi madárvonulások egyik jelentős állomása. Novemberben egyébként a vonuló madarak megfigyelésére is lehetőség nyílik majd, szakvezetők segítségével.

A Fehértó Napjára érkező vendégek nemcsak a tájjal, hanem azokkal a régi magyar háziállatfajtákkal is megismerkedhetnek, amelyek valaha nagy számban éltek ebben a térségben. A KMNPI ma is folytatja a hagyományos legeltetéses állattartást, aminek a területek természetvédelmi kezelésében is nagy jelentősége van. Itt Kardoskúton található az ország legnagyobb cigája juhállománya, s magyar szürkemarha állományunk is jelentős.

Ami a nap további programjait illeti, a múzeumban a Fehér-tó természeti értékeit bemutató állandó kiállítás mellett ezen a napon egy időszaki interaktív kiállítást is láthatnak, melynek témája a madárvonulás (Útlevél nélkül a Föld körül). Kollégáink solymász-bemutatóra is várják a családokat, a színpadon pedig egész nap a környék népzenei és néptáncos előadói lépnek majd fel. A gyerekeket kézműves programok, íjászkodás, pónilovaglás és népi játszótér várja. Lehetőség nyílik különböző kézműves és biotermékek (köztük néhány Nemzeti Parki Termék) megvásárlására.

A hagyományokhoz híven idén is a nemzeti park állományából származó szürkemarhából készül az ebédre szánt pörkölt. A résztvevőket Dottó kisvonat szállítja majd a különböző programhelyszínek között. A XV. Fehértó Napjának rendezvényei díjmentesen látogathatók. A rendezvény támogatója a MOL.

Látogasson el a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapjára, vagy kövesse nyomon tevékenységét Facebook-on >>

Kapcsolódó oldalak