Hírek

Földünkért Világnap (okt. 21.) – Vetélkedő a Hévízi-tó Természetvédelmi Területen – 2014.

Idén negyedik évben rendeztünk vetélkedőt a Földünkért Világnap alkalmából a Hévízi-tó Természetvédelmi Területen, a terület természetvédelmi kezelőjével (Hévízgyógyfürdő, és Szentandrás Reumakórház) közösen. Első alkalommal fordult elő, hogy a vetélkedőnket az összes Zala Megyei középiskola 9. és 10. évfolyamos középiskolásainak hirdettük meg. 5-5 fős csapatok jelentkezését vártuk. 12 csapat, a megye 5 városából (Hévíz, Keszthely, Lenti, Nagykanizsa, Zalaegerszeg) oldotta meg az I. forduló feladatsorát. Közülük választottuk ki a legjobb öt csapatot, hogy a helyszínen mérjék össze tudásukat a Hévízi-tó Természetvédelmi Terület és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természeti értékeinek ismeretéből.

Vetélkedő a Hévízi-tó Természetvédelmi Területen | Fotó: Csiszár Viktor

Az idei vetélkedő során is volt feladat a természetben is. A Hévízi-tó természetvédelmi területen túraverseny formájában mérkőztek a diákok. A négy állomáson a környék állat- és növényvilágából, illetve a környező kőzetek ismeretéből kaptak feladatokat. A kórház dísztermében egyrészt, rövid, gyors kérdések megválaszolásában mérték össze tudásukat, másrészt lakóhelyük közelében végzett természetvédelmi vagy környezetvédelmi projektet kellett bemutatniuk a csapatoknak 10-10 percben. Ezeken kívül a tó körüli erdő tanösvényének turista jelzését is meg kellett tervezniük.

Vetélkedő a Hévízi-tó Természetvédelmi Területen | Fotó: Csiszár Viktor

A szoros versenyben a keszthelyi Vajda János Gimnázium „Zöldek” csapata szerezte meg az első helyezést. Második helyen a Vajda János Gimnázium „Csodabogarak”, és nem sokkal lemaradva a harmadikon a nagykanizsai Dr. Mező Ferenc Gimnázium „Mező 10.B” csapata végzett.  Minden résztvevőnek gratulálunk!

A tavalyi vetélkedőről itt olvashat.

A 2012. évi vetélkedőről itt olvashat.

A 2011. évi vetélkedőről itt olvashat.

Csiszár Viktor (BfNPI, Észak-Zala – Természetvédelmi Őrszolgálat)

További hírekért keresse fel a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság honlapját, vagy kövesse nyomon tevékenységét Facebook-on >>

Kapcsolódó oldalak