Hírek

Kedvcsináló Márton-napra

Ezrével gyülekeznek a vonuló vízimadarak a Biharugrai-halastavaknál. Joggal bízhatunk tehát abban, hogy november 7-8-án „A vadludak nyomában” elnevezésű Márton-napi rendezvényünkön valóban sok madarat tudunk majd megfigyelni. (PLAKÁT)

A Biharugrai-halastavak régóta fontos állomást jelentenek az északról délre vonuló madarak számára. Az ősz előrehaladtával idén is egyre nagyobb számban jelennek meg a vadludak, récék, de láthatunk még partimadarakat is, bár utóbbiak vonulási időszaka lassan a végéhez közeledik. A madarak a nemrég lecsapolt halastavak visszamaradt iszapjában kitűnő táplálékra lelnek.
Legnagyobb látványosságnak ebben az időszakban a vadludak színes csapatai számítanak. A napokban mintegy 4500 nyári ludat és 5 ezer nagy liliket számoltunk. Láttunk már egy 12 példányos, vörösnyakú ludakból álló csapatot is. Sokak szerint ez a legkülönlegesebb és legszebb vadlúdfaj.
A nagy lilikek száma november végéig folyamatosan emelkedik majd, akár a 40-50 ezret is elérheti, s jó részük télen is itt marad. A napokban megfigyeltünk egy nyakgyűrűs nagy liliket is, melyet az elmúlt télen hazánkban, Zámolyon jelöltek. Örvendetes, hogy visszatért az a vándorsólyom és fekete sas is, melyek tavaly itt teleltek.
A récék száma szintén folyamatosan növekszik, számuk most 18 ezer körül mozog. Döntő részük (90 százalék) tőkés réce, de van csörgő réce és cigányréce is. A tőkés és a csörgő récék többsége a hideg évszakban is itt marad, általában 60-70 ezer példány telel a Biharugrai-halastavaknál.
A vonuló vadludakat és récéket követő rétisasok száma szintén emelkedik, a héten tíz példányt figyeltünk meg. A sasok a sérült, legyengült madarak közül ejtenek maguknak zsákmányt.
A partimadarak vonulása végéhez közeledik, de még szép számban lehet látni bíbiceket és füstös cankóból is 100-120 példány rendszeresen felkeresi a területet. Emellett 70-80 havasi partfutót és ugyanennyi nagy pólingot láttunk a térségben.
November 7-én 14.00 órától és 8-án reggel 9.00 órától várjuk az érdeklődőket a Bihari Madárvártában „A vadludak nyomában” címet viselő rendezvényünkre.
 
Szakvezetővel kirándulunk a halastavakhoz, ahol megfigyelhetik a vadludakat, lesznek Márton-napi kézműves foglalkozások és természetesen libából készült finomságokat is kóstolhatnak.

További hírekért látogasson el a Körös-maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapjára, vagy kövesse nyomon tevékenységét Facebook-on >>

Kapcsolódó oldalak