Hírek

Új látogatóközpont a Balatonnál

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a Tapolcai-tavasbarlangnál a földalatti világ titkait bemutató a „Tapolcai-Tavasbarlang Látogatóközpont – A Bakony-Balaton Geopark Nyugati Kapuja” látogatóközpont megvalósítására 299.997.644 forint uniós támogatást nyert a Turisztikai szolgáltatások fejlesztése című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. (eredeti cikk)

135240_tapolca

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a természet értékeinek megóvását, bemutatását igyekszik a kor elvárásai szerint, komplex módon végezni. A projekt célja az ökoturizmus erősítése a Balaton régióban, a szezonalitás mérséklése, új munkahelyek teremtése.

Az Igazgatóság célkitűzése egy olyan látogatóközpont létesítése, amely a nemzetközi szinten is egyedülálló Tapolcai-tavasbarlangra épül. A látogatóközpont egyben a 2012. év szeptemberében az UNESCO által támogatott Globális Geoparkok Hálózata tagságát is elnyert, Igazgatóság által irányított, Bakony–Balaton Geopark nyugati kapujának szerepét is be fogja tölteni. A látogatóközpontban a „Csodálatos karszt” kiállítás feltárulja a kevésbé ismert földalatti világ misztikumát, amely egyben a nemzeti parkok küldetése is, hiszen az ő kezelésükben vannak a turisztikailag hasznosított barlangok. Fontos, hogy az iskolarendszeren kívül is egyre nagyobb hangsúly kapjon a földtudomány, azon belül is a barlangok világa. Az Igazgatóság az új látogatóközpontban tudományos színvonalú, szórakoztató ismeretterjesztésre épülő interaktív kiállítást és 3D mozit épít.

A fejlesztés eredményeként elkészült a látogatóközpont épülete. Az épület kivitelezési munkálatait a tapolcai székhelyű SZ-L BAU Kft. végezte. Az épület átadására 2014. szeptember 15-én került sor. Az épület kialakításánál fontos szempont volt a környezetbe illesztés. A látogatóközpont bejárata megőrizte a régi Tavasbarlang bejáratának hangulati elemét. A csónakázni vágyókat már kulturált körülmények fogadják.

Az épült üzemeltetése környezetbarát, részben megújuló energiával történik.

Jelenleg folyik a kiállítás építése. A látogatóközpont átadására a tervek szerint 2015 januárjában kerül sor. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

További hírekért látogasson el Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság honlapjára, vagy kövesse tevékenységét Facebook-on >>

Kapcsolódó oldalak