Hírek

Madárgyűrűzés az Anna-ligetben

Amint arról korábban már hírt adtunk, Igazgatóságunk szeptemberben madárlesre és madárismereti bemutatóra várja az érdeklődőket Szarvasra, a Körösvölgyi Látogatóközpontba. A napokban a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola ökoszakkörének tagjai is részt vettek a programon.

A tizenöt alsó tagozatos (3-4. osztályos) gyereket Sztrehovszki Mária tanárnő kísérte el a látogatóközpontba. Mindannyian izgalommal várták, vajon milyen énekesmadár akad majd fenn a néhány órával korábban kifeszített hálóban. Előbb azonban egy érdekes előadást hallgathattak meg, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálat munkatársától, akinek titokzatos táskájából előkerültek mindazok az eszközök, amelyek a madárgyűrűzéshez szükségesek.

gyerek

Kézről-kézre jártak az aprócska vászonzsákok, melyek arra szolgálnak, hogy a hálóba akadt madarakat biztonságba helyezzék addig, amíg a gyűrűzés helyszínére szállítják. Az osztályozás egyik egyszerű, de nélkülözhetetlen eszköze a vonalzó, ezzel mérik meg, milyen hosszú a madarak szárnya, csőre, farka. Aztán előkerültek a különböző méretű fémgyűrűk is, amelyeket a madarak lábára helyeznek a szakemberek. Végül pedig mindenki bepillanthatott a madarak osztályozásához szükséges információkat rejtő kiskönyvbe.

Miközben a gyerekek az eszközökkel ismerkedtek, munkatársunk részletesen beavatta őket a gyűrűzés titkaiba. Beszélt e szakterület történetéről is, a kezdetleges gyűrűktől egészen a műholdas jeladókig. Utóbbiakból ma már olyan aprócska méretűek (geolokátor, GPS logger) is készülnek, hogy a kisebb madarakra, például a fecskékre is fel tudják helyezni.

Az előadás után a program legizgalmasabb része, a hálóellenőrzés következett. A 2×10 méteres, kifeszített háló azonban elsőre csalódást okozott: egyetlen madár sem akadt fenn benne. Vígasztalásul a gyerekek rövid látogatást tettek a Körösvölgyi Állatparkban, ahol rögtön közelebbi ismeretségbe kerültek a hollókkal és a vadmacskával. Visszatérve aztán örömmel állapították meg, hogy egy színes széncinege akadt a hálóba.

Az aprócska énekesmadarat vászonzsákba rakták, abban vitték közeli „táborhelyükre”, ahol aztán meggyűrűzték. A gyűrűzést végző kollégánk gondosan megmérte a madárka szárnyait és egyéb paramétereit, majd lábára helyezte a K387700 jelzésű aprócska fémgyűrűt. Végül az ökoszakkör egyik tagjának jutott a megtiszteltetés, hogy a széncinegét ismét szabadon engedje. Talán egyszer majd hírt hallunk róla, ha valaki megtalálja és a gyűrű alapján beazonosítja.

Madárgyűrűzési programjainkra továbbra is várjuk (szeptember végéig) a jelentkezőket a 66/313-855-ös illetve a 06-30/475-1789-es telefonszámon, vagy írásban a [email protected] e-mail címen.

További hírekért keresse fel a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapját, vagy kövesse nyomon tevékenységét Facebook-on >>

Kapcsolódó oldalak