Hírek

Fejlődő ökoturisztika Dél-dunántúlon

Ökoturisztikai, környezeti nevelési infrastruktúra- és szolgáltatásfejlesztést hajtott végre a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság horvátországi partnereivel közösen az országhatárt átívelő IPA-projekt keretében.

A „Két folyó és egy hegy – új ökoturisztikai termékek a Dráva mentén, valamint a Papuk-hegységben” elnevezésű, 2014 novemberében záruló fejlesztésnek köszönhetően a nemzeti park igazgatóság bővítette és fejlesztette kínálatát, hogy jobban megfeleljen a modern turizmus és az iskoláskorú korosztály elvárásainak.

Az ökoturisztikai fejlesztések a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, a horvátországi Zeleni Osijek civil szervezet, valamint a Papuk Natúrpark együttműködésében zajlottak, összesen 1.021.266 euro értékben. A projekt keretében a magyarországi területeken 345.553 euro értékű fejlesztés valósult meg.

Vízváron környezeti nevelési foglalkozásoknak otthont adó oktatóközpont létesült. A drávaszentesi Dráva Kapu Bemutatóközpontban többek között idegenforgalmi infrastruktúra-fejlesztés történt. Létesült egy madárrepatriáló, ahol lehetőség nyílik sérült, beteg madarak helyben való gyógyítására, másrészt a vendégek közelebbről megismerhetik az egyes madárfajokat; továbbá egy új játszótér is épült. A fejlesztés keretében felújítottuk a Szentborbási Oktatási Központ melléképületét. Emellett padokkal, asztalokkal, esővédőkkel bővült ki a drávai vízitúra táborhelyek infrastruktúrája, valamint Drávaszabolcson elkészült egy új tanösvény. Béda-Karapancsán a Boki-Duna halászati bemutatóhely tradicionális halászati eszközöket és módszereket bemutató létesítménye egészült ki új elemekkel, információs táblákkal. A kölkedi Fehér Gólya Múzeum mellett padok és asztalok, valamint az időjárásálló interaktív foglalkoztatók szolgálják mostantól a szabadtéri környezeti nevelési foglalkozásokat. Vízváron, Drávaszentesen és Kölkeden a madarak, valamint a természet megfigyelésére, tanulmányozására szolgáló spektívek, távcsövek kerültek beszerzésre, melyek a madarak életnek megismerését segítő új interaktív eszközökkel kiegészítve tartalmas madárismereti programok megvalósítását segítik elő. Az ökoturisztikai fejlesztések érintik a kerékpáros- és víziturizmust: túrakenuk és kerékpárok, továbbá a szállításukat szolgáló mikrobusz és utánfutó beszerzésével. Az érintett helyszíneken, a Dráva és a Duna mentén egyaránt, háromnyelvű információs táblákat helyeztünk ki, melyek a természeti értékek mellett a területre egykor jellemző gazdálkodási formákat is bemutatják.

A projekt keretében megvalósult fejlesztéseket és a kibővülő kínálatot mutatják be a kétnyelvű (magyar-horvát) nyomtatott anyagok, melyek segítségével mindkét ország turistái könnyebben tájékozódhatnak az érintett területeken. A színes prospektusok eljutnak az utazási irodákhoz, turisztikai szolgáltatókhoz, médiához, valamint a helyi vendéglátókhoz, természetvédelmi hatóságokhoz, az üzleti szektor szereplőihez is. A projektpartnerek együttműködésével pedagógusok, utazásszervezők, újságírók részére nyitott napokat szerveztünk.

További hírekért keresse fel a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapját, vagy kövesse tevékenységét Facebook-on >>

Kapcsolódó oldalak