Hírek

Rekordszámú daru a Hortobágyon

Rekordszámú, 60 ezret meghaladó számú daru tartózkodott a Hortobágyon a szeptember 25-i szinkronszámlálás adatai szerint. Az itt tartózkodó darvak létszámát hetente mérik a Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának szervezésében. A szinkronszámláláskor a darvak éjszakázóhelyeként szolgáló sekély vízállásoknál, halastavaknál felsorakozó megfigyelők a látóhatárt egymást között felosztják, így a különböző behúzási útvonalakon érkező csapatok és egyedek dupla beszámítását elkerülik. Az alacsonyan, alig a növényzet felett elrepülő csapatok miatt inkább az alulbecslés jellemző.

A Hortobágy pusztái, halastavai és egyéb vizes élőhelyei európai vonulásának legnépesebb szárazföldi pihenőhelyeként ismertek. A Magyarországon átvonuló darvak 95%-a a Hortobágyon vonul át és hónapokat töltenek el itt. A vonulási időszak szeptemberben, az északi költőterületek időjárásának hidegebbre fordulásával indul be, és az újabb lehűlések egyre nagyobb állományokat hoznak mozgásba. Nem is igazán a hideg, hanem a táplálékbázis beszűkülése lehet a végső kiváltó ok. A vonulási útvonalak kialakulását sok tényező befolyásolhatja. Az idősebb madaraktól való szociális tanulás, ill. a potenciális vonulási útvonal pihenőhelyein rendelkezésre álló táplálék és sekélyvizes élőhely mennyisége döntő.

Ide kattintva követheti a heti rendszerességgel frissített állományadatokat!

További hírekért keresse fel a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság honlapját, vagy kövesse nyomon tevékenységét Facebook-on >>

Kapcsolódó oldalak