Hírek

Szezonnyitás a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban

Március 12-én ismét megnyitja kapuit a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkja. Számos újdonsággal – egyebek között a fotósok számára kialakított leskunyhóval – várjuk az érdeklődőket.

Már a nyitás napján is érdemes lesz eljönni hozzánk, ugyanis „Kikeleti séta az Állatparkban”címmel látványetetéssel egybekötött szakvezetéses túrát tartunk. A résztvevőket március 12-én 10.00 órára várjuk. A közel kétórásra tervezett program során mintegy 50 állatfaj csaknem 100 egyedét figyelhetik meg a látogatók.

A tél folyamán munkatársaink azon dolgoztak, hogy a tavaszi nyitásra minél több újdonsággal tudjanak kedveskedni régi és új látogatóinknak. Az Anna-liget egyik eldugott zugában – egy tölgyekkel, kőrisekkel és szilfákkal tarkított erdőrészletben -,egy fotóslest alakítottunk ki. A félig föld alá süllyesztett les kunyhóból speciális üvegen keresztül, észrevétlenül tudják megfigyelni vagy lencsevégre kapni a közeli itatónál szomjukat oltó énekesmadarakat, karvalyokat, mókusokat, őzeket. Az állatokat a tél folyamán próbáltuk odaszokatni a frissen kialakított itatóhoz, hogy a fotóslesben tartózkodó természetbarátok ne maradjanak látnivaló nélkül. Ez az új szolgáltatás napi- illetve óradíj ellenében vehető igénybe.

Az ökoturisztikai szezon kezdetére három korosztály (óvodás, kisiskolás és tizenéves) részére környezeti nevelési munkafüzeteink készültek el, mellyel az idelátogató gyermekek számára szeretnénk szakmai segítséget nyújtani a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban látottak feldolgozásához, értelmezéséhez. Ez egyfajta vezérfonal lehet a látnivalók megismerésében, mely akár a csoportokkal érkező pedagógusok vagy a gyermekükkel ide látogató családok számára is segítséget jelent.

Mivel a hosszabb túravezetések az egészen fiatal korosztályok, például az óvodások, kisiskolások számára fárasztóak lehetnek, így az ő igényeiknek megfelelően az idei évtől játékos zoopedagógiai programokkal is rendelkezésre állunk.

Szintén újdonság, hogy a vakok és gyengénlátók számára részleges akadálymentesítést alakítottunk ki. Több helyen Braille-írással, tapintható térképpel ellátott információs pontokat helyeztünk ki az Állatparkban és a Látogatóközpontban. Ehhez kapcsolódik Audio Guideszolgáltatásunk is.

Új interaktív, értelmező tábla sorral bővült a tavaly átadott 7 ezer literes akváriumrendszer, amelyben békés, ragadozó és adventív (behurcolt, betelepített) halfajok kaptak helyet. Érdekesség, hogy az akváriumban a 2016-os év halának választott compó több példányát is megfigyelhetik a látogatók.

Fontos információ, hogy a KMNPI Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkjának belépőjegy-árai nem emelkedtek. A felnőttek változatlanul 900, a diákok és nyugdíjasok pedig 650 forintosbelépőjegyet válthatnak, s természetesen különböző kedvezményeink is vannak. Ami a nyitvatartást illeti, a március 12-15. közötti hosszú hétvégén a hétfői napon (március 14-én) is nyitva tartunk, a későbbiekben pedig hétfő kivételével minden nap 9.00 – 18.00 óráig várjuk a látogatókat. Pénztárunk 17.00 óráig tart nyitva.

További hírekért látogasson el a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapjára, vagy kövesse nyomon tevékenységét Facebook-on >>

 

Kapcsolódó oldalak