Hírek

Szombaton gombaismereti börzére várjuk az érdeklődőket

Gombaismereti börzére várjuk az érdeklődőket október 25-én, szombaton 10.00 órakor Szarvason a Körösvölgyi Látogatóközpontban. A csapadékos időjárásnak köszönhetően jó esély van arra, hogy sokféle gombafajt találunk az Anna-ligetben.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Látogatóközpontjának évek óta hagyományos szezonzáró programja az őszi gombabörze. Ezek az alkalmak nagyon népszerűek, általában 40-50-en indulunk útnak, hogy Gaál Sándor gombavizsgáló szakellenőr kalauzolásával mélyebb betekintést nyerjünk a gombák világába.

Ilyenkor nem a tanösvény vonalán haladunk, mivel a gombák köztudottan a fák, bokrok alatti helyeket kedvelik. Most tehát megengedett, hogy ne csak a kijelölt útvonalon közlekedjünk a ligetben, hanem gyakorlatilag bárhol. A börze célja, hogy minél több gombafajt gyűjtsünk egy csokorba, s a szakellenőr segítségével minél több ismeretet szerezzünk róluk.

A túra végén asztalra tesszük a „terítéket”, azaz a begyűjtött fajok egy-egy példányát. Gaál Sándor gombavizsgáló szakellenőr pedig sorban meghatározza azokat, s elmondja mindazt, amit tudni kell róluk, legyen szó akár külalakjukról, akár termőhelyükről. Ez az alkalom tehát elsősorban azoknak szól, akik vagy már maguk is gyakran járják az erdőket-mezőket gombák után kutatva, s szeretnék ismereteiket bővíteni, vagy pedig most kezdenek érdeklődni e tevékenység iránt. Természetesen a börze alkalmával is elhangzik majd, de itt is szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy csak olyan gombát használjunk fel étkezési célra, amelyet gombavizsgáló szakellenőrrel megvizsgáltattunk. Sok városban (így Szarvason is) a piacokon megtalálhatjuk a szakellenőröket és megvizsgáltathatjuk velük az összegyűjtött gombákat.

Mivel az utóbbi hetekben többször is volt csapadék, így most jó esély van arra, hogy nagyon sok gombafajt találunk majd az Anna-ligetben. A program részvételi díja 500 forint, tervezett időtartama körülbelül 2-3 óra.

A résztvevők a túra előtt kóstolóval egybekötött bemutatón ismerhetik meg a Nemzeti Parki Termék Védjeggyel ellátott termékeinket.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a Körösvölgyi Látogatóközpontban jelenleg éppen egy olyan időszaki kiállítás látható, amely szorosan kapcsolódik a rendezvényhez. A Gombák világa című tárlatot Baloghné Homonnai Mária szarvasi amatőr fotós képeiből állítottuk össze, s a hónap végéig látogatható.

További hírekért keresse fel a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapját, vagy kövesse tevékenységét Facebook-on >>

gombab_OM_KMNPI

Kapcsolódó oldalak