Hírek

Szombaton Önt is várjuk a Fehértó Napjára!

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kardoskút Község Önkormányzatával közösen rendezi meg szeptember 17-én a XVII. Fehértó Napját. A cél a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Fehér-tó táji, természeti értékeinek bemutatása.

A programok 9.00 órakor kezdődnek és három helyszínen zajlanak majd: a Kardoskúti Múzeumban, a Pusztaközpont Olvasókörben, valamint a Fehértó területén. Ezen a nyílt napon a látogatók a fokozottan védett területekre is bemehetnek, ahol szakvezetőink segítségével ismerkedhetnek a tó növény- és állatvilágával. A toronyból madármegfigyelésre is lehetőség nyílik.A Hódmezővásárhelyre vezető út másik oldalán lévő (máskor is szabadon látogatható) toronynál kollégáink szintén távcsővel és spektívvel felszerelkezve várják az érdeklődőket. A mobilkarámbanőshonos magyar háziállatfajtákat láthatnak, s természetesen kihajtjuk a legelőre az állattartó telep szürkemarha gulyáját, valamint a cigája- és rackanyájat is.

A 17.00 óráig tartó rendezvény során számos érdekesség várja a vendégeket. A kilátótorony szomszédságában szalmavárat építünk, mellette délután három órától csikósbemutatót tartunk. Lesz íjászbemutató és felállítunk egy jurtát is. A múzeumban a Kardoskúti Fehértó természeti értékeit bemutató állandó kiállítás mellett ezen a napon egy ideiglenes kiállítást is láthatnak, melyet Balogh Zsigmond, kondorosi fafaragó munkáiból állítunk össze. Lesz természetfilm-vetítés, 11.00 és 16.00 óra között pedig természetismereti foglalkoztató minden korosztály számára. Az Olvasókör nagytermében szintén láthatnak majd egy kiállítást, melyet Palcsek István természetfotóiból állítunk össze.

A gyermekeket régi korokat felidéző játékokkal berendezett népi játszótér várja. Lesz ragadozómadár-védelmi és solymászbemutató, a hódmezővásárhelyi Pásztorélet Kutatók Körének tagjai pedig a régi pásztoréletbe engednek betekintést. Az Orosházi Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete különböző nyulakat, tyúkokat hoz el erre a napra. A múzeum udvarán lesz kisállat-simogatóméhészkiállítás és vásárolhatnak kézműves, valamint Nemzeti Parki Termék Védjeggyel ellátott termékeket. A Kardoskúti Faluszépítő és Turisztikai Egyesülettagjai finom pusztalángost és túrós lepényt sütnek majd az Olvasókör udvarán álló kemencében. A színpadon közben egész nap zajlanak majd a térség kulturális csoportjainak népzenei és néptáncbemutatói.A múzeum és a Fehértó között igény szerint folyamatosan közlekednek majd a pusztafogatok és aDottó kisvonat. Egész nap büfével, 11.30. és 13.30. között pedig ebéddel várjuk vendégeinket. A menü: szürkemarhapörkölt főtt burgonyával, savanyúsággal, kenyérrel. Pörkölt-előrendelésre is lehetőség van a 06-68/411-621-es számon.

A rendezvény helyszíne a Kardoskutat Hódmezővásárhellyel összekötő 4418-as számú útról közelíthető meg. A Fehértó Napján minden programon ingyenesen vehetnek részt az érdeklődők.

A rendezvény plakátja ide kattintva letölthető…
www.kmnp.hu
Fotó: Tóth Judit

Kapcsolódó oldalak