Hírek

Elnyertük az Európa Tanács Táj Díját

Magyar és szlovén településeknek ítélte oda a Miniszterek Bizottsága az Európa Tanács idei Táj Díját, amelyet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter adott át Bedő Andreának, a projekt magyar vezetőjének csütörtökön, Budapesten.

Fazekas Sándor, Az Európai Táj Egyezmény díjátadó, Pesti Vigadó

Fazekas Sándor ismertette, hogy az idén 12 országból érkezett pályaműből a bizottság négy magyar és hat szlovén településnek, valamint két magyar civil szervezetnek ítélte meg a díjat.

A pályázók a magyar és a szlovén határ két oldalán lévő muravidéki települések – Bödeháza, Gáborjánháza, Szíjártóháza, valamint Zalaszombatfa; továbbá Göntérházának (Genterovci), Kámaházának (Kamovci), Radamosnak (Radmozanci), Zsitkócnak (Zitkovci), Hídvégnek (Mostje), Bánutának (Banuta) – és két magyar civil szervezet – a Vasfüggöny út Egyesület és a Zöldutak Módszertani Egyesület – tájmegőrző és fejlesztő koncepcióit hangolták össze annak érdekében, hogy a hetési tájon lévő épített és természeti kincsek megőrizhetők és fejleszthetők legyenek.

Hetési_táj_fasorokkal_KG

A miniszter hangsúlyozta, a díj fontos visszaigazolása annak, hogy a magyar tájegyezményben vállalt kötelezettségeket teljesíti az ország, és a kitűzött célokat megvalósítja. Az Európai táj egyezményben foglaltak végrehajtásáért felelős szaktárca vezetőjeként Fazekas Sándor külön is köszönetet mondott a nemzetközi pályázat előkészítését végző tárcaközi testületnek, valamint a bíráló bizottságnak.

Az Európai táj egyezmény 17. műhelykonferenciáját 35 ország képviselőinek részvételével Budapesten tartják. A tanácskozáson a magyar tapasztalatok megismerésén túl átadják egymásnak a legjobb gyakorlati módszereket a tájgazdálkodás, a tájfenntartás és tájépítészet területén, szem előtt tartva a fenntarthatóság elvét.

Gémeskút_Czuk_tanya_Bánuta

Kapcsolódó oldalak