Hírek

Táncoló darvak – Darutáncosok

A darvak tánckészsége, ahol csak előfordulnak a világban, mindenhol ismert. Mindegyik darufajnál megfigyelhető ez a viselkedés, de a mi szürke darunkat is magába foglaló Grus nemzetségbe tartozó fajoknál különösen „kedvelt” szokás. (videó)

Az októberi „Darvak nyomában” nemzeti parki programsorozat után, álljon itt néhány briliáns kép az idei szezonból, táncoló darvakról, egyenesen Dr. Kovács Gábor kollégánk fényképezőgépéből.

2365

2366

A tánc sok elemből tevődik össze: merev lábú menetelés, megiramodás és kiterjesztett szárnyakkal a levegőbe ugrálás, dobogás, meghajlás, kecses piruett, rövid megállás és olykor gallyak levegőbe dobálása váltja egymást.

2367

2368

2369

2370

A darvak táncának többféle oka,  motivációja is lehet: párok közötti összhang megteremtése, a felnőttek    fiókáik védelmében folytatott rivalizálása, vonulási időszakban a repülési izgalom, vagy ragadozó felbukkanása. Itt éppen egy róka, közeledtére reagálnak. A szülő madarak igyekeznek izgatottságukkal jelezni a fiókának, azt is izgalmi állapotba hozni, és ezzel tanítani, hogy ragadozó közeledik, és hogyan kell helyesen reagálni. A róka valódi veszély, de ha figyelnek rá és riasztanak, akkor elkerülhető a baj. (a teljes cikk itt érhető el)

További hírekért látogasson el a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság honlapjára, vagy kövesse tevékenységét Facebook-on >>

Kapcsolódó oldalak