Hírek

Természeti élmények a Magyar Nemzeti Parkok Hetén

A tatai nyitóhétvégével elkezdődött az idén már nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Nemzeti Parkok Hete rendezvénysorozat. Az elmúlt hétvégén ízelítőt kaphattak a Magyar Nemzeti Parkok gazdag ökoturisztikai programkínálatából azok, akik ellátogattak a tatai Angolparkba, ahol a nagyközönségi rendezvények zajlottak.

Ezen a héten országszerte számos izgalmas, egyedi túralehetőség várja a természeti élmények iránt érdeklődőket. Biztosan mindenki fog találni a lakóhelyéhez közeli programot, vagy épp eddig számára ismeretlen tájakat fedezhet fel. Egy kis ízelítő a gazdag programkínálatból.

A tematikus túrák igazán szerteágazó témák köré csoportosulnak, hogy a legkülönfélébb tudományokban is kalandozhassunk. Geotúra indul a balaton-felvidéki Bándon, gombaismereti séta a Bükkben, botanikai túra a mezőgyáni pusztákon. „Teknős-túra” is indul több helyszínen, hiszen az idén az év hüllője a mocsári teknős. Sőt több, máskor és egyéni szervezésben kizárólag a jelzett turistautakon látogatható fokozattan védett területre is szerveznek szakvezetéses túrákat a nemzeti parki szakemberek, például a Gerecsében, az Agostyán közelében lévő „örökerdőbe”.

Most sem kizárólag gyalogszeren lehet csak túrázni, hanem lehet evezni a Fertő tavon és a Holt-Körösön, Felsőtárkányról pedig kerékpártúra is indul a nagyközönség számára az idei évtől elérhető Eszkáz-kői-barlanghoz.

Ugyanakkor nem kizárólag a mozgásé és az aktív kikapcsolódásé a főszerep a Magyar Nemzeti Parkok Hetén, hanem számtalan előadás és szakmai program is várja a látogatókat. Több helyszínen lesznek Herman Ottóhoz kapcsolódó előadások, mivel idén kerek évfordulóban emlékezünk a természetvédelemért is sokat tett polihisztorra. Lesz madárgyűrűzés Drávaszentesen, gólyafészek néző Kölkeden, és több kiállítás ingyenes tekinthető meg a hét folyamán. Sok látogatóközpont pedig nyílt napot tart.  Míg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a levendulavirágzást, addig a Kiskunsági Nemzeti Park a kizárólag a Duna-Tisza köze homokvidékén előforduló fokozottan védett tartós szegfű virágzását ünnepli szintén ezen a héten kezdődő rendezvényekkel.

Több családi program várja a legkisebbeket is: kisvasutazás a Hortobágyon, játékos foglalkozások Balatonfüreden a Lóczy-barlangnál, Kecskeméten pedig bábos természetismereti meseelőadásokat rendeznek.

Az is biztos, hogy mindenki tud találni alkalmas időpontot, hiszen nem csupán reggeltől estig, hanem már korahajnalban is lesz madárles és még késő éjszaka is a szabadban csodálhatjuk a csillagos égbolt fényeit, vagy épp az apró lámpásként cikázó szentjánosbogarakat az Alcsúti Arborétumban.

A részletes program  olvasható ezen oldalon található napi bontásban, és az egyes nemzeti parkok innen is elérhető saját oldalán is lehet böngészni.

Induljon el Ön is az „érékek és élmények nyomában” nemzeti parkjainkban!

Kapcsolódó oldalak