Program

Időpont:
2020. 01. 11. 10:00- 2020. 01. 11. 16:00
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Gyermekes család

Csatár-hegyi geotúra Veszprém környékén: Téli tekergés a Tekeres-völgyi Ördögrágta-sziklánál

A Veszprémhez közeli Csatár-hegy alján az Ördögrágta-szikla lábánál kanyargó patak mentén sétálunk a Tekeres-völgyben, miközben a karsztvíz védelmének fontosságáról is szó esik, majd megismerjük a Csatár-hegyi-barlangot és egy kis hegyi kápolnát is. A Cholnoky-kilátóból körbetekintve a Déli-Bakony és a Magas-Bakony páratlan kilátásában gyönyörködünk.

Helyszín: Veszprém környéke, Csatár-hegy

Ár: felnőtt: 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő

Találkozó időpontja: 10.00 óra

Találkozó helye: Veszprém MOL benzinkút Pápai út 42. GPS: 47.107456, 17.867811

Távolság: 4+6 km

Túra ideje: 6 óra

Geotúránk során a Veszprémhez közeli Csatár-hegy és a Tekeres-völgy rejtett kincseit fedezzük fel.

Az első 2 órás túra szakaszban a Csatár-hegy csúcsát hódítjuk meg. Felfelé kaptatva megpihenünk a hegy oldalába simuló a kis hegyi kápolna tövében és megismerkedünk történetével, ami alkalmat ad arra, hogy megidézzük a honfoglalás korának Veszprém környékén végigsöprő viharait.
A hegyi menet jutalmaként a Cholnoky-kilátóból, majd egy rejtett kilátópontról nem mindennapi kilátás fogad minket: terepasztalként terül a lábunk elé a Déli-és a Magas-Bakony egy része a maga lélegzetelállító valóságában.
A földtani értékek szerelmesei is izgalmas részleteket tudhatnak meg a Csatár-hegy barlangjairól és izgalmas keletkezésükről.

Második 4 órás túraszakaszunk is tartogat csodákat és meglepetéseket: az Ördögrágta-szikla lábánál kanyargó patak és kacskaringós szárazvölgyek mentén sétálva szemünk láttára bontakozik ki a víz diadala a száraz dolomitkopáron! 
A helyi védett természeti területen található, legendák övezte szikla tövében található rejtélyes lyukak keletkezésének is nyomába eredünk, majd felkapaszkodunk a tetejére is, ahonnan páratlan kilátás nyílik a geotúránk első helyszínére, a Csatár-hegyre.

Kevés olyan helyszín van, ahol ilyen intenzíven mutatja meg a táj, hogy mekkora jelentősége van a karsztvíz jelenlétének és védelmének egy első látásra extrém száraznak tűnő területen! Életre szóló élmény!

A geotúra első, 2 órát igénybe vevő, és második, 4 órát igénybe vevő szakaszán külön-külön és együtt is részt lehet venni.

Felhívjuk szives figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló.

Javasolt: fényképezőgép, távcső.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!

A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.

Jelentkezési határidő: 2020. január 10. 16:00 óráig, e-mailben vagy telefonon

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:

Sárdy Julianna

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető;

mobiltelefonszám: +36 30 491 0061

e-mail: sardy1@bfnp.hu

Kapcsolódó oldalak