Program

Időpont:
2021. 09. 16. 09:00- 2021. 09. 16. 17:00
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Gyermekes család
  • Nyugdíjas
  • Specialista

Magyar Nemzeti Parkok Hete – Hegyestű Geológiai bemutatóhely kedvezményes látogatása

Helyszín: Monoszló, Hegyestű Geológiai Bemutatóhely

Találkozó időpontja: 09:00-17:00 óráig

Találkozó helye: Monoszló, Hegyestű Geológiai Bemutatóhely (GPS: 46.889872, 17.6468819)

Szeretettel várjuk a Magyar Nemzeti Parkok Hetén is!

Az ünnep alkalmából szeptember 16-án kedvezményes belépőjegy váltásával látogatható a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely.

A Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között 337 méterre magasodó Hegyestű. A Balaton felől szabályos kúp alakot mutató hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt, közel 50 m magas bányafal azonban felfedi számunkra a kb. 8 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét. A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba megy.

A Hegyestű bazaltkúpjának tetejéről csodálatos tájképen figyelhetjük meg a Balaton-felvidék jellegzetes tájrészleteit, a természet és ember együttélésének tipikus képét. Panoráma térkép segítségével azonosíthatjuk a Káli-medencét övező hegyeket. Itt látható a Balaton, délről a Fonyódi-hegy, onnan nyugatra a Badacsony, a Gulács, a Keszthelyi-hegység, a Csobánc, a Fekete-hegy, a Boncsos-tető, a távolban még a Tátika is felismerhető.

Az egykori bazaltbánya épületében kiállítás látható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park térségének földtani felépítéséről, természeti értékeiről, s a bazaltbányászat emlékeiből.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

 

Kapcsolódó oldalak