Tanösvények

Adatok

Név:
Apródok útja tanösvény
Tájegység:
Börzsöny
Település:
Drégelypalánk
Érintett NP Igazgatóság:
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Téma:
kultúrtörténet
Bemutatás módja:
tájékoztató tábla
Útvonal hossza:
7.2 km
Állomások száma:
8 db
Menetidő:
3 óra
Vezetőfüzet:
Nincs
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Cincér-füzetek 8. Az Ipolytól Drégelyvárig 2007. 28 oldal Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Duna-Ipoly NP
EOV_X:
649969
EOV_Y:
300824
Kapcsolat:
DINPI Zöld Pont Iroda: Bp. XII. ker. Költő utca 21. Tel.: (06 1) 391-46-32. DINPI Börzsönyi Tájegység: +36 30 663-46-44.

Apródok útja tanösvény

Az Apródok útja tanösvény Drégelypalánk községből Drégely várának – 1991-től kezdődően a Drégelyvár Alapítvány által rendezett és konzervált – romjáig kalauzolja a látogatót nyolc állomáson, tájékoztató táblák segítségével.

A túraútvonal, amely a piros +, majd a piros L jelzésű turistautat követi, Drégelypalánkról, a polgármesteri hivatal elől indul, itt található a tanösvény indítótáblája. A kiindulópont vasúttal a Vác-Balassagyarmat vonalon Drégelypalánk állomáson leszállva közelíthető meg, de Drégelyvár megállóhelytől is csatlakozhatunk az útvonalhoz (így az első két állomás kimarad). Gépkocsival a 2-es számú főútról letérve juthatunk el az útvonal kezdetéhez.

A tanösvény állomásain végighaladva a látogató megismerkedhet a falu helytörténeti értékeivel, a hajdani szőlőhegy alján, a pincesornál az elmúlt időkre jellemző tájhasználattal, gazdálkodásával, továbbhaladva egy patakmenti égeres élővilágával, a Schaffer-kút példáján a Börzsöny forrásaival, a természetközeli erdőgazdálkodás jelentőségével, az erdőben lévő holt faanyag ökológiai jelentőségével és végül, a 444 m magas várhegyen Drégely várának romjaival. A várban megemlékezhet az 1552. évi török ostrom eseményeiről, a vár maroknyi védőseregének hősies helytállásáról.

A várból egyedülálló kilátás nyílik a Börzsöny északi részére és az Ipoly völgyére.

A tanösvény egész évben szabadon látogatható. A Duna-Ipoly nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) munkatársai igény szerint, előzetes egyeztetés alapján szakvezetést biztosítanak a tanösvény bejárásához.

 

További, részletes információk a tanösvényről a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság honlapján találhatók.

További információ és szakvezetés kérhető:
Bezeczky Árpád, +36 30 663 4644

 

Kérjük, hogy a látogatás során különösen ügyeljen a terület természeti értékeinek megőrzésére (az útvonal legnagyobbrészt a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén halad) és a tanösvény létesítményeinek, juttassa el a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság részére!berendezéseinek rendeltetésszerű használatára!

Kérjük továbbá, hogy a tanösvény és létesítményei állapotával kapcsolatos észrevételeit, információkat az Adatok részben megjelölt elérhetőségen.

 

Kapcsolódó oldalak