Tanösvények

Adatok

Név:
Öregtavi tanösvény
Tájegység:
Hortobágy
Település:
Hortobágy
Érintett NP Igazgatóság:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Téma:
állattan (zoológia)
Bemutatás módja:
foglalkoztató füzet
Útvonal hossza:
25 km
Állomások száma:
18 db
Menetidő:
6 óra
Vezetőfüzet:
Nincs
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Hortobágyi NP
EOV_X:
802045
EOV_Y:
253223
Kapcsolat:
Hortobágyi Látogatóközpont Tel.: 06-52-589-000 info@hnp.hu

Hortobágy-halastavi tanösvény

A tanösvényt végigjárva a látogatók a hortobágyi halastavak és nyílt vizű mocsarak madárvilágával és növényvilágával ismerkedhetnek meg. A terület Közép-Európa és egyben a Hortobágy egyik legfontosabb vízimadár élőhelye, az idelátogatók részletes képet kapnak a Kárpát-medencei fészkelő és vonuló vízimadár közösségeiről. A tanösvényen emellett találkozni lehet Közép-Európa számos veszélyeztetett vízimadárfajával is. A látogatók betekintést kapnak a halastavi gazdálkodás munkafolyamataiba, illetve a természetvédelmi célú élőhelykezelés egyes vonatkozásaiba is.

A tanösvényen található a Hortobágyi Vonuláskutató Állomás vagy Madárgyűrűző Állomás, ahol elsősorban énekesmadarak tudományos célú befogása történik a pallósorok mentén felállított függönyhálók segítségével. Az állomás elsősorban a tavaszi és őszi vonulási periódus során működik, több alkalommal madárgyűrűzési bemutatót is szervezünk.

Bejárható gyalogosan, kerékpárral, kisvasúttal.

Megközelítés: A 33-as főút 67. kilométerkőnél található leágazásnál, Hortobágy-Halastó irányába. Vasúton, a Debrecen-Füzesabony vonalon Hortobágyi-Halastó állomástól kb. 100 méterre.

További információ: http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/oldal/hortobagy-halastavi-tanosveny

Kapcsolódó oldalak