Tanösvények

Adatok

Név:
Tájegység:
Település:
Érintett NP Igazgatóság:
Téma:
Bemutatás módja:
Útvonal hossza:
km
Állomások száma:
db
Menetidő:
óra
Vezetőfüzet:
Van
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Szakvezetés:
Van
Érintett védett természeti terület:
EOV_X:
EOV_Y:
Kapcsolat:

Hortobágy-halastavi tanösvény

A Hortobágy-halastavi tanösvényt végigjárva a látogatók a hortobágyi halastavak és nyílt vizű mocsarak madárvilágával és növényvilágával ismerkedhetnek meg. Tekintve, hogy a terület  Közép-Európa és egyben a Hortobágy egyik legfontosabb vízimadár élőhelye, az idelátogatók részletes képet kapnak a Kárpát-medencei fészkelő és vonuló vízimadár közösségeiről. A tanösvényen emellett találkozni lehet Közép-Európa számos veszélyeztetett vízimadárfajával is. A fajismeret bővítése mellett a látogatók betekintést kapnak a halastavi gazdálkodás munkafolyamataiba, illetve a természetvédelmi célú élőhelykezelés egyes vonatkozásaiba is.

A gát jobb oldalán, a teleltető tavak szomszédságában található a Hortobágyi Vonuláskutató Állomás, ahol elsősorban énekesmadarak tudományos célú befogása történik a pallósorok
mentén felállított függönyhálók segítségével. Az állomás elsősorban a tavaszi és őszi vonulási periódus során működik, több alkalommal madárgyűrűzési bemutatót szervezünk.

Bejárható gyalogosan, kerékpárral, kisvasúttal.

Belépés: nemzeti parki belépőkártyával

Megközelítés: A 33-as főút 67.kilométerkőnél található leágazásnál, Hortobágy-Halastó irányába. Vasúton, a Debrecen-Füzesabony vonalon Hortobágyi-Halastó állomástól kb. 100 méterre.

 

Kapcsolódó oldalak