Téli túrák nemzeti parkjainkban

Téli kalandozások nemzeti parkjainkban
A hideg évszakban is változatos programokat kínálnak a Magyar Nemzeti Parkok

telitura_fejléc_sajtó

Transz-bükki átkelés, Geotúra a Tapocai-medence gyöngyszemeire, Kikerics túra a Szársomlyón, Telelő vadludak a Hanságban, Téli nyomkeresés a szikesen, vagy éppen Hortobágyi sasles – január 23-án* a „Téli túrák nemzeti parkjainkban” program keretében tizenkét túraajánlattal várják a természetkedvelőket a Magyar Nemzeti Parkok.

A téli időszakban nemzeti parkjaink egészen más arcukat mutatják felénk. Akik a friss időben csatlakoznak az erdei túrákhoz, megismerhetik a természet igazi csendjét, a téli erdők és rétek varázsát. Ilyenkor, mikor a túrázók száma kevesebb, az erdők, mezők és a vízpartok lakói is bátrabban előjönnek rejtekhelyükről. A természetvédelmi szakemberek ezeken a napokon olyan fokozottan védett területekre is elkalauzolnak minket, ahova más időszakban – az élővilág nyugalmának megőrzése érdekében – nem juthatunk el.

A Magyar Nemzeti Parkok színesen összeállított ajánlataikkal mind a növény- és állatvilág, mind a magyar tájak szerelmeseinek a kedvében járnak.

A madárvilág kedvelőinek különös figyelmébe ajánljuk a zempléni túrát, ahol a harkályfélék megannyi képviselője mellett a védett uráli bagollyal is találkozhatnak, vagy a réce–lest a hartai Duna-parton, ahol megfigyelhetjük az ártéri erdők jellegzetes madarait, valamint vadludak sokaságát, esetleg a Hortobágyon vagy a Hanság területén telelő madarak megfigyelésére szervezett túrákat. A vizes élőhelyeken az ilyenkor is aktív hódok megfigyelésére is van lehetőség.

A szársomlyói kikerics túra különlegessége, hogy hazánk területén egyedül itt él a fokozottan védett magyar kikerics, így kivételes alkalom nyílik e kiemelt növénytani értékünk megtekintésére.

A földtani értékek szerelmeseinek jó szívvel ajánljuk „Geotúra a Tapocai-medence gyöngyszemeire: vulkán tetejéről barlang mélyére” programunkat, ahol egyik legszebb vulkáni tanúhegyünk, a Csobánc hófödte csúcsának megtekintésére, majd a Tapolca városa alatt rejtőző barlanglabirintus türkizkék, langyos vizén csónakázásra van lehetőség. De az évről évre egyre sikeresebb Transzbükki átkelés is emlékezetes pillanatokat, ritkán látott természeti kincseket tartogat.

A „Téli túrák nemzeti parkjainkban” programsorozat részletes programját IDE kattintva tekinthetik meg az érdeklődők.

 telitura_fejléc

* Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett Transzbükki átkelés időpontja: 2016. január 30. (szombat). 

Kapcsolódó oldalak