Téli túrák nemzeti parkjainkban

Téli kalandozások nemzeti parkjainkban
A hideg évszakban is változatos programokat kínálnak a Magyar Nemzeti Parkok

telitura_fejléc_sajtó

„Transzbükki átkelés, Terepmadarász túra a Debreceni Nagyerdőn, Szarvasgombászat a Sebesi-völgyben, Hortobágyi Bagolynap, vagy éppen Téli nyomkeresés a szikesen” – az elmúlt évek sikerére tekintettel immáron két hétvégén (január 20-21. és 27-28.) húsz túraajánlattal várják a természetkedvelőket a Magyar Nemzeti Parkok, a „Téli túrák nemzeti parkjainkban” program keretében.

A téli időszakban nemzeti parkjaink egészen más arcukat mutatják felénk. Akik a friss időben csatlakoznak az erdei túrákhoz, megismerhetik a természet igazi csendjét, a téli erdők és rétek varázsát. Ilyenkor, mikor a túrázók száma kevesebb, az erdők, mezők és a vízpartok lakói is bátrabban előjönnek rejtekhelyükről. A természetvédelmi szakemberek ezeken a napokon olyan fokozottan védett területekre is elkalauzolnak minket, ahova más időszakban – az élővilág nyugalmának megőrzése érdekében – nem juthatunk el.

A Magyar Nemzeti Parkok színesen összeállított ajánlataikkal mind az állatvilág, mind a földtani értékek és magyar tájak szerelmeseinek a kedvében járnak.

Különösen a madárvilág kedvelőinek figyelmébe ajánljuk „Madárgyűrűzés a Jági-tónál” programunkat, ahol kihelyezett madáretetőinknél hatalmas a sürgés-forgás, vagy a „Terepmadarász túra a Debreceni Nagyerdőn” rendezvényünket, ahol a terepi program fontos célja a ragadozómadarak fészkeinek felkutatása és regisztrálása lesz. Az „Északi madárvendégeink” túra a Biharugrai-halastavak mentén is izgalmas pillanatokat ígér.

A földtani értékek iránt érdeklődők maradandó élményeket szerezhetnek a „Téli túra Jósvafőn” programunkon, ahol a Vass Imre-barlang egy szakasza is megtekinthető lesz. E barlangunk kiemelkedő értékét mutatja, hogy már 1958-ban védelem alá került, 1982 óta pedig fokozottan védett természeti érték, amit a képződmények gazdagsága, különleges tektonikai és hidrológiai viszonyai indokolnak. Emellett a „Geotúra Lovasról az ősember festészete nyomában” programunkon például a 200–250 millió évvel ezelőtt hullámzó Tethys-tengeröböl világát is megismerhetik az érdeklődők.

A táji értékek szerelmeseinek jó szívvel ajánljuk a „Séta a Szalajka-völgyben” vagy akár a „Téli túra az ártéri erdőben” programunkat, ahol résztvevőink megismerhetik a nagy kiterjedésű rétek, változatos ártéri erdők, holtágak, vízállások, kubikok együttese által alkotott sajátos hangulatú tájat.

A „Téli túrák nemzeti parkjainkban” programsorozat részletes programját IDE KATTINTVA olvashatják az érdeklődők.

 telitura_fejléc

Kapcsolódó oldalak