Téli túrák nemzeti parkjainkban

Téli kalandozások nemzeti parkjainkban
A hideg évszakban is változatos programokat kínálnak a Magyar Nemzeti Parkok

telitura_fejléc_sajtó

Transzbükki átkelés, Madárgyűrűzés a Jági-tónál, Erdei séta a Vendvidéken, Hortobágyi sasles, vagy éppen Téli dzsungeltúra – január 21-én a „Téli túrák nemzeti parkjainkban” program keretében tizenegy túraajánlattal várják a természetkedvelőket a Magyar Nemzeti Parkok.

A téli időszakban nemzeti parkjaink egészen más arcukat mutatják felénk. Akik a friss időben csatlakoznak az erdei túrákhoz, megismerhetik a természet igazi csendjét, a téli erdők és rétek varázsát. Ilyenkor, mikor a túrázók száma kevesebb, az erdők, mezők és a vízpartok lakói is bátrabban előjönnek rejtekhelyükről. A természetvédelmi szakemberek ezeken a napokon olyan fokozottan védett területekre is elkalauzolnak minket, ahova más időszakban – az élővilág nyugalmának megőrzése érdekében – nem juthatunk el.

A Magyar Nemzeti Parkok színesen összeállított ajánlataikkal mind az állatvilág, mind a földtani értékek és magyar tájak szerelmeseinek a kedvében járnak.

A madárvilág kedvelőinek különös figyelmébe ajánljuk „Madárgyűrűzés a Jági-tónál” rendezvényünket, ahol kihelyezett madáretetőinknél hatalmas a sürgés-forgás, vagy a „Vadludak útján a Fertő-tájon” programunkat, hiszen a Fertő és Fertőzug szikes tavai fontos gyülekező- és telelőhelyei több ezer, a költőterületükről télen délre húzódó vadlúd és réce fajnak. Az „Északi madárvendégeink” túra a Biharugrai-halastavak mentén is izgalmas pillanatokat ígér.

A földtani értékek iránt érdeklődők biztosan maradandó élményeket szerezhetnek „Téli túra Jósvafőn” programunkon, ahol a Vass Imre-barlang egy szakasza is megtekinthető lesz. E barlangunk kiemelkedő értékét mutatja, hogy már 1958-ban védelem alá került, 1982 óta pedig fokozottan védett természeti érték, amit a képződmények gazdagsága, különleges tektonikai és hidrológiai viszonyai indokolnak. Emellett a Balaton-felvidék egy vidám időutazásra is buzdít az Eperjes-hegyi tanösvényen, ami 2015-ben az Év Földtani Értéke címet nyerhette el.

A táji értékek szerelmeseinek jó szívvel ajánljuk a minden évben sikeres „Transzbükki Átkelés” programunkat, ahol a Nagy-völgyet és az Ablakos-kő völgyet végigjárva résztvevőink feljutnak a Bükk-fennsíkra. A Fekete-sár-rét érintésével felkeresik az ország legmagasabban elhelyezkedő rombarlangját, a fokozottan védett Kőrös-barlangot, majd gyönyörködhetnek a Vörös-kő bércről eléjük táruló lélegzetelállító látványban.

A „Téli túrák nemzeti parkjainkban” programsorozat részletes programját IDE kattintva tekinthetik meg az érdeklődők.

 telitura_fejléc

Kapcsolódó oldalak