Hírek

A Szücsi-erdő ékessége, az illatos csengettyűvirág

Kiskőrös mellett található a Szücsi-erdő, amely számos védett növényfaj otthona. Az egykori láperdők maradványa, benne kőris dominálta erdők és vadvirágos kaszálórétek váltják egymást. Az erdők szegélyén nyílik egy hazánkban egyre ritkábban előforduló növény, az illatos csengettyűvirág (Adenophora liliifolia, L.), amely a Harangvirágfélék családjába tartozik.

Csengettyűvirág5

Akár méteresnél is nagyobbra növő szárainak végén hozza halványlila vagy fehér színű virágait. A közeli rokon harangvirágoktól jól megkülönbözteti, hogy a bibeszál hosszan kinyúlik a pártából, míg előbbieknél nem vagy csak alig. Július-augusztusban virágzik, idén a csapadékos nyárnak köszönhetően a virágzás szeptemberben is folytatódik.

A szárak általában elhevernek a földön vagy más növényekre (például szederre) támaszkodnak. Olykor őz legeli le a szárak felső részét, de a növény ilyenkor is képes virágot hozni a megmaradt szárrészből újrahajtva. Száraz nyarakon már augusztus elején elszáradhatnak a zöld részei. Kisebb csoportokban fordul elő. A Szücsi-erdőben található a hazai állomány legnagyobb számú populációja, közel száz tő.

Natura 2000 jelölő növényfaj, az utóbbi években folyamatos monitorozással követik nyomon a növény fejlődését, a virágzást és a termésérlelést a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai, hogy biztosítani tudják a csengettyűvirág fennmaradását hosszú távon is.

Szöveg és fotók: Gál Attila KNPI

További hírekért keresse fel a Kiskunsági Nemzeti park Igazgatóság honlapját, vagy kövesse nyomon tevékenységét Facebook-on >>

Kapcsolódó oldalak