Felelős ökoturista

Hasznos tanácsok ökoturistáknak

Megközelítés

A nemzeti parkok megközelítése során lehetőség szerint részesítsük előnyben a kerékpárt vagy a vonatot. Amennyiben mégis autóval utazunk, célszerű barátainkkal, ismerőseinkkel közösen használni a gépkocsit. A természeti területet gyalog vagy más engedélyezett közlekedési eszközzel járjuk be.

Maradjunk az ösvényeken!

Az erdei barangolásunk közben maradjunk a kijelölt utakon. Ha elhagyjuk az utat, az állatok, amelyek megszokták, hogy az emberek az utakon mozognak, elmenekülnek, így nem tudjuk őket megfigyelni. A kijelölt utakról letérve észrevétlenül is kárt tehetünk az értékes és szép növényekben.

Megfelelő ruházat

Különösen hosszabb túrák esetén gondosan válogassuk meg az öltözékünket. A réteges öltözködés minden esetben praktikus lehet. Célszerű kerülni a feltűnő színű ruházatot, hogy a természethez ily módon is alkalmazkodva, minél többet megismerhessünk belőle.

Csendesen, figyelmesen!

A természetben járva figyeljünk a természet hangjaira. Ügyeljünk arra, hogy a lehető legkevesebb zajt csapjuk. Ha nem zavarjuk meg az élővilág rendjét, könnyebben megfigyelhetjük például az állatok természetes viselkedését. Ha csendben járjuk az utunkat, a többi turistát sem zavarjuk.

Ne dobjuk el a szemetet!

A természeti területeken nem biztos, hogy mindenütt találunk szeméttárolót. A környezetszennyezés elkerülése érdekében a természetjárás során keletkező szemetet ne dobjuk el, hanem gondosan elcsomagolva tegyük vissza a hátizsákunkba. Figyeljünk arra, hogy ne hagyjunk nyomot magunk után a természetben.

Pihenőhelyek, kilátók

A nemzeti parkok szabadon látogatható területein padokat, tűzrakó helyeket, kilátókat is találunk. Ezeket ott alakították ki, ahol a lehető legkevésbé zavarják a környezetet. Itt kényelmesen pihenhetjük ki fáradalmainkat útközben, és eredményesen figyelhetjük meg a természetet.

Szállás, termékek

A védett természeti területeken a szabadban történő sátorozás általában nem engedélyezett, ezért a környéken ajánlott szállást keresni. Amennyiben a helyiek által üzemeltetett szálláshelyet, vendéglőt vesszük igénybe, és helyi alapanyagokból készült – például nemzeti parki termékeket – fogyasztunk, a helyi gazdaságot is támogatjuk.

Kutyasétáltatás

Amennyiben a kirándulásra kutyánkat is magunkkal visszük, mindenképp tartsuk pórázon, hiszen ez kedvencünk érdekét is szolgálja.

A fenti szabályok betartásával nem csak a természetet óvjuk.
A háborítatlan természeti környezet másoknak és nekünk is több élményt nyújt.

Természeti örökségünk megőrzése közös felelősségünk.

Kapcsolódó oldalak