Hírek

AKG: Nemzeti parki együttműködés a gazdákkal

Befejeződött az Agrár-Környezetgazdálkodási Program (AKG) 2009-2014. közötti ötéves ciklusa. A KMNPI illetékességi területén a gazdálkodók többsége bekapcsolódott a Program keretében indított természetvédelmi célú zonális célprogramokba. Így közösen munkálkodhattunk a védett fajok élőhelyeinek megóvása érdekében.

aratas_MTI_Bugány_János1019

Az AKG-program 2002-től működik Magyarországon. Lényege, hogy plusz területalapú támogatásokhoz juthatnak azok a gazdálkodók, akik vállalják, hogy betartanak bizonyos előírásokat szántó vagy gyepterületeiken. A támogatások uniós és nemzeti forrásokból valósultak meg.

A célprogramok az úgynevezett „Magas Természeti Értékű Terület”-en (MTÉT) előforduló fokozottan védett, illetve védett természeti értékek igényeit hivatottak kiszolgálni. Ide sorolható a túzok, kékvércse, vadlúd, daru és még sok egyéb madár- és apróvadfaj.

A KMNPI területén ezidáig három MTÉT (korábban ÉTT-nek, azaz érzékeny természeti területnek nevezték) került kialakításra. Ezek: a Dévaványa és környéke, a Békés-Csanádi hát, valamint a Kis-Sárrét. A három MTÉT összterülete megközelíti a 150 ezer hektárt. A védett és nem védett területeket is magukba foglaló különleges térségekben önkéntesen kapcsolódhattak be a gazdálkodók az AKG-n belüli természetvédelmi célú zonális célprogramokba.

Az említett térségekben gazdálkodók négy szántóföldi és két gyepgazdálkodási természetvédelmi zonális célprogramban vehettek részt. A Békés-Csanádi háton gazdálkodók a „Szántóföldi növénytermesztés túzok élőhely-fejlesztési előírásokkal”, a „Szántóföldi növénytermesztés vadlúd- és daruvédelmi előírásokkal”, a „Szántóföldi növénytermesztés madár- és apróvad élőhely-fejlesztési előírásokkal”, valamint a „Szántóföldi növénytermesztés kékvércse élőhely-fejlesztési előírásokkal” elnevezésű célprogramokat választhatták. Dévaványán és környékén a szántó területen gazdálkodók a szántóföldi túzok élőhely-védelmi célprogram és a kékvércsék táplálkozását és fiókanevelését segítő előíráscsomag közül választhattak. A Kis-Sárréten a kékvércsékkel kapcsolatos célprogram kivételével valamennyi szántóföldi célprogramba be lehetett kapcsolódni. Lehetőség volt a Természetvédelmi célú gyeptelepítés célprogram teljesítésére is.

A gyepterületeket használók számára a „Gyepgazdálkodás túzok élőhely-fejlesztési előírásokkal” elnevezésű program adott részvételi lehetőséget.

Az elmúlt ötéves ciklus tapasztalatai azt mutatják, hogy a gazdálkodók szívesen vesznek részt az AKG és benne az MTÉT célprogramokban. Vállalják azt, hogy betartják a különböző előírásokat (különleges vetésszerkezet, korlátozott vegyszerhasználat, kaszálási előírások stb.), amelyekhez kapcsolódó többletköltséget és jövedelemkiesést a jelentős összegű támogatás ellensúlyoz. A legfontosabb eredmény pedig az, hogy így a nem védett területeken is megfelelő élőhelyek jöhetnek létre a különböző védett fajok számára. A gazdálkodók tehát ezzel hozzájárulnak a természet védelméhez is.

Az AKG következő ciklusának célprogramjait még nem hirdették meg, de máris nagy az érdeklődés iránta. Így remény van arra, hogy Igazgatóságunk a jövőben is sikeresen működik majd együtt a mezőgazdasági termelőkkel a természetvédelmi értékek megóvása érdekében.

További információkat a nemzeti park tevékenységéről itt olvashat >>

Kövesse a nemzeti park igazgatóság tevékenységét Facebook-on is >>

Kapcsolódó oldalak