Tanösvények

Adatok

Név:
Babócsai Basa-kert tanösvény
Tájegység:
Dráva-völgy
Település:
Babócsa
Érintett NP Igazgatóság:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Téma:
általános természetismeret
Bemutatás módja:
tájékoztató tábla
Útvonal hossza:
1 km
Állomások száma:
2 db
Menetidő:
1 óra
Vezetőfüzet:
Van
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Babócsai Basa-kert TT
EOV_X:
519135
EOV_Y:
78653
Kapcsolat:
06-72-517-200 (DDNPI központ) 06-30-377-3415 (DDNPI Közép-Drávai Tájegység)

Babócsai Basa-kert tanösvény

Babócsai Basa-kert tanösvény

A tanösvény a növénytani és kultúrtörténeti értékei miatt 1977 óta védett Babócsai Basa- kert Természetvédelmi Területen található.

A terület nevezetessége a csillagos nárcisz (Narcissus stellaris) alkotta nárcisz-mező, amelynek látványa virágzáskor (április-május fordulóján) különleges élményt jelent. A nárciszok jelenléte a hagyomány szerint a török időkből ered: a babócsai várat ostromló török pasa egyik felesége ültette a növényeket a területre. Jelenleg e védett növénynek itt található a legnagyobb állománya hazánkban.

Akik nem a nárciszok virágzása idején látogatnak ide, nem maradnak látnivaló nélkül, mert a területen érdekes kultúrtörténeti emlékek is fennmaradtak: a régészeti feltárások nyomán egy Árpád-kori templom, valamint a török korból többek között egy fürdő maradványai kerültek napvilágra a területen, illetve annak közelében.

Kérjük, hogy a látogatás során ügyeljen a terület természeti értékeinek megőrzésére és a tanösvény létesítményeinek, berendezéseinek rendeltetésszerű használatára! A csillagos nárcisz virágzása idején a látogatók csak a kijelölt utakon, ösvényeken közlekedhetnek a területen.

Kérjük továbbá, hogy a tanösvény és létesítményei állapotával kapcsolatos észrevételeit, információkat az Adatok részben megjelölt elérhetőségen juttassa el a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság részére!

Források:

Baczur J., Berecz B., Bíró B., Borián Gy., Borosné Szabó Á., Domonkos A., Enyedi G., Fenyősi L., Fersch A., Kevy A., dr. Kopek A., Lisztes L., dr. Nagyné dr. Oláh M., Szabó R., Tóth E., Tóth K., Tolnay Zs., (2006) Szerk.: Duhay Gábor, Ökoturizmus a védett természeti területeken. Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Budapest 317p. (105. p.)

Hivatkozások:

ddnp.nemzetipark.gov.hu

termeszetvedelem.hu

 

Kapcsolódó oldalak