Tanösvények

Adatok

Név:
Baradla tanösvény
Tájegység:
Aggteleki-karszt
Település:
Aggtelek
Érintett NP Igazgatóság:
Aggteleki Nemzeti Parki Igazgatóság
Téma:
természetvédelem
Bemutatás módja:
foglalkoztató füzet
Útvonal hossza:
7.5 km
Állomások száma:
18 db
Menetidő:
3 óra
Vezetőfüzet:
Van
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Aggteleki NP
EOV_X:
757041
EOV_Y:
348561
Kapcsolat:
Tourinform – Aggtelek Baradla oldal 1. 48/503-000 ([email protected]) www.anp.hu

Baradla tanösvény

Az Aggteleki Nemzeti Park területén 1983-ban elsőként létesült és egyben a leglátogatottabb tanösvény.

Az „Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai” világörökség helyszín legjelentősebb barlangjának, a Baradla-barlangnak aggteleki és jósvafői bejáratát összekötő, a fedett és a nyílt karszt határán kanyargó sárga jelzésű, 7,5 km hosszúságú felszíni túraútvonal bejárásával a karsztterület természeti és kultúrtörténeti értékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók kb. 3 órás túra keretében. A kiránduláshoz ajánlott kényelmes túracipőt vagy túrabakancsot húzni. A túrát a tanösvény aggteleki kezdőpontján érdemes megkezdeni, de fordított irányban is végigjárható.

Közelebb kerülhet a tájhoz az, aki a túrára magával viszi a tanösvényhez tartozó kirándulásvezető füzetet, amely Aggteleken a barlangpénztárral szemben található ajándékboltban, vagy Jósvafőn a Baradla-barlang bejárata mellett található Tengerszem Szállóban szerezhető be.

Iskolás csoportok a Kúria Oktatóközpontban, vagy az [email protected] címen igényelhetnek szakvezetést.

A tanösvény bejárása előtt vagy után érdemes megismerkedni a Baradla-barlangban a karsztvidék felszín alatti világával, az Aggteleki-karszt világhírű földtani és felszínalaktani értékeivel.

Térkép és virtuális séta a tanösvényen az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

Kérjük, hogy a látogatás során ügyeljen a terület természeti értékeinek megőrzésére és a tanösvény létesítményeinek, berendezéseinek rendeltetésszerű használatára!

Kérjük továbbá, hogy a tanösvény és létesítményei állapotával kapcsolatos észrevételeit, információkat az Adatok részben megjelölt elérhetőségen juttassa el az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság részére!

További információk

Kapcsolódó oldalak