Tanösvények

Adatok

Név:
Barát-réti tanösvényBarát-réti tanösvény
Tájegység:
Bükk
Település:
Felsőtárkány
Érintett NP Igazgatóság:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Téma:
földtan (geológia)
Bemutatás módja:
tájékoztató tábla
Útvonal hossza:
6.5 km
Állomások száma:
4 db
Menetidő:
3 óra
Vezetőfüzet:
Nincs
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Baráz Csaba (szerk.): Rejteki tanösvények. Tanösvények a Bükki Nemzeti Parkban 2. Eger, 2002 Baráz Csaba (szerk.): Rejtektől tárkányig. Helyismereti kézikönyv a Hór- és Barát-völgy környékéről. Eger, 2002
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Bükki NP
EOV_X:
753643
EOV_Y:
294160
Kapcsolat:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 3301 Eger Pf.:116 e-mail: [email protected] www.bnpi.hu

Barát-réti tanösvény

A tanösvény a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) felsőtárkányi Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontjától, a Kő-köz keleti végétől indul. A fehér négyzetben átlós kék sávval jelzett körtúra az Oldal-völgy torkolatáig a jelzett turistaúttal együtt halad, majd áttér a műút túloldalára, s a karthauzi kolostorromtól egy meredek ösvényen közelíti meg a Lök-bérc oldalában előbukkanó sziklavonulatot, a Bujdosó-kőt. A környező jura kori agyagpala és radiolarit összletekbe ékelődve meredek mészkősziklafalak magasodnak a hársas kőrises sziklaerdő fölé. A Bujdosó-kőtől a zöld sávval jelzett turistaúton juthatunk vissza Felsőtárkányba.

A tanösvény egész évben szabadon látogatható, bejárásához szakvezetés is igényelhető a BNPI-től.

Az útvonal kapcsolódik a Kő-közi Tanösvényhez és a Vár-hegyi Tanösvényhez.

A tanösvény túraútvonal bejárását érdemes egybekötni a BNPI felsőtárkányi Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontjának meglátogatásával. A létesítményben a „Karszt és élővilága” című, diorámákkal, terepasztallal, tablókkal, interaktív multimédiás eszközökkel színesített állandó kiállítás megtekintésével bővíthetik az érdeklődők a Bükkel kapcsolatos ismereteiket. Az épületben ajándékbolt, információs pont működik a Bükk természeti, kultúrtörténeti értékeit bemutató ismeretterjesztő kiadványok széles választékát kínálva. A helyszínen április 15. és október 15. között kerékpár kölcsönzésére is lehetőség van.

Kérjük, hogy a látogatás során ügyeljen a terület természeti értékeinek megőrzésére és a tanösvény létesítményeinek, berendezéseinek rendeltetésszerű használatára!

Kérjük továbbá, hogy a tanösvény és létesítményei állapotával kapcsolatos észrevételeit, információkat az Adatok részben megjelölt elérhetőségen juttassa el a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság részére!

 

Kapcsolódó oldalak