Tanösvények

Adatok

Név:
Bazaltorgonák tanösvény
Tájegység:
Balaton-felvidék
Település:
Raposka
Érintett NP Igazgatóság:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Téma:
földtan (geológia)
Bemutatás módja:
tájékoztató tábla
Útvonal hossza:
4 km
Állomások száma:
7 db
Menetidő:
2 óra
Vezetőfüzet:
Van
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Balaton-felvidéki NP
EOV_X:
527561
EOV_Y:
167842
Kapcsolat:
06/87/555-29 [email protected] www.bfnpi.hu

Bazaltorgonák tanösvény

Hazánk egyik legszebb táján, a Tapolcai-medencében található Szent György-hegyen a legforgalmasabb, természeti értékekben leginkább bővelkedő turistautakra illeszkedik a közel 4 km hosszú, önmagába visszatérő, hét állomásból álló tanösvény. A tanösvény állomásain létesített tájékoztató táblák magyar és német nyelven ismertetik meg a látogatót a terület természeti és táji értékeivel

Az útvonal bejárását a volt raposkai bányaudvarból ajánlott kezdeni (a kiindulópont Tapolca felől könnyen megközelíthető).

Miközben felkapaszkodik a 414 m magas hegytetőre, a látogató megismerheti a Szent György-hegy és a környék földtörténetét, kőzeteit és felszínformáit (köztük a tanösvény névadóját, híres „bazaltorgonát”), valamint élővilágát.

A hegytetőn tájékoztató tábla segít a feltáruló, a Keszthelyi-hegység és a Balaton-felvidéki tanúhegyektől a Somlóig tartó felejthetetlen tájkép elemeinek azonosításában.

Leereszkedés közben a hegy állatvilágát mutatják be a tájékoztató táblák.

A sétaút jelképéül a tágabb környékre jellemző és a hegyen is élő, természetvédelmi oltalmat élvező fűrészlábú szöcske (Saga pedo) szolgált. A kedves figura minden állomásnál megjelenik az ott bemutatott témakörhöz alkalmazkodva. Az ifjú látogatók számára még érdekesebbé teheti az útvonal bejárását, ha megpróbálkoznak a Kankalin-füzetek sorozatban megjelent, a tanösvényhez tartozó foglalkoztató füzetben található játékos feladatok megoldásával. A foglakoztató füzet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyein meg is vásárolható.

A tanösvény szabadon látogatható, bejárásához igény szerint szakvezetést biztosít a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

Kérjük, hogy a látogatás során ügyeljen a terület természeti értékeinek megőrzésére és a tanösvény létesítményeinek, berendezéseinek rendeltetésszerű használatára!

Kérjük továbbá, hogy a tanösvény és létesítményei állapotával kapcsolatos észrevételeit, információkat az Adatok részben megjelölt elérhetőségen juttassa el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság részére!

Forrás: www.bfnp.hu

Linkek:

  1. http://www.bfnp.hu/ma_files/kankalinfuzetek5.pdf
  2. http://www.bfnp.hu/magyar/oldalak/tapolcai_medence_tanosvenyek/
  3. http://www.bfnp.hu/magyar/nyitolap/

 

Kapcsolódó oldalak