Tanösvények

Adatok

Név:
Boroszlán tanösvényBoroszlán tanösvény
Tájegység:
Magas-Bakony
Település:
Bakonybél
Érintett NP Igazgatóság:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Téma:
földtan (geológia)
Bemutatás módja:
tájékoztató tábla
Útvonal hossza:
7 km
Állomások száma:
8 db
Menetidő:
3 óra
Vezetőfüzet:
Nincs
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Magas-bakonyi TK - Boroszlán tanösvény. Közép-Dunántúli Természetvédelmi Igazgatóság, 1994
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Magas-bakonyi TK
EOV_X:
549264
EOV_Y:
215587
Kapcsolat:
06/87/555-291 [email protected] www.bfnpi.hu

Boroszlán tanösvény

Bakonybéltől három km-re, a Magas-Bakonyt átszelő Gerence-patak szurdokvölgyéből, a hajdani Gerencepusztáról indul észak felé a tanösvény, aztán meredek kaptatók és lapos fennsíkok lépcsőin átkapaszkodik a Kőris-hegy tetőrégiójába. 520 m-es magasságban visszafordul, és az Öreg-Szarvad-árok völgyén ereszkedik le a Pápa-Zirc országút mellett kialakított autóspihenőhöz.

A 7 km-es körtúra rövidebb változata 2 km hosszú: a fokozottan védett Odvaskői-barlangnál letérve lépcső vezet a völgybe, ahonnét rövid sétával visszatérhetünk a kiindulási helyhez. A Kőris-hegy oldalán kiépített sétaút mentén a látogató 8 tájékoztató tábla segítségével ismerkedhet meg a Magas-Bakony természeti adottságaival, különleges természeti értékeivel.

A tanösvény megközelíthető a Bakonybél és Bakonykoppány közötti országúton (a gépkocsival érkezők az Odvaskő Szálló parkolójától indulhatnak a vidék felfedezésére), vagy az Odvaskői buszmegállótól.

Az útvonal szabadon látogatható, szakvezetés igényelhető a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársainál a fenti elérhetőségen.

Kérjük, hogy a látogatás során ügyeljen a terület természeti értékeinek megőrzésére és a tanösvény létesítményeinek, berendezéseinek rendeltetésszerű használatára! Felhívjuk a figyelmet, hogy az Odvaskői-barlang fokozottan védett természeti érték.

Kérjük továbbá, hogy a tanösvény és létesítményei állapotával kapcsolatos észrevételeit, információkat az Adatok részben megjelölt elérhetőségen juttassa el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság részére!

Forrás: www.bfnp.hu

Linkek:

  1. http://www.bfnp.hu/magyar/oldalak/magas_bakonyi_tk/
  2. http://www.bfnp.hu/magyar/galeria/magas_bakony_03/
  3. http://www.bfnp.hu/magyar/oldalak/magas_bakony_tanosvenyek/
  4. http://www.bfnp.hu/magyar/nyitolap/

Kapcsolódó oldalak