Hírek

Daru (Grus grus) sikeres fészkelése a Marcal-mentén!

Az elmúlt években egyre több információ érkezett a daru jelenlétéről a Marcal mentén. 2013 március 28-án dr. Vidéki Róberttel násztáncoló darvakat sikerült megfigyelni Külsővat-Bánhalmapuszta térségében, azonban a madarak április közepére eltűntek szem elől.

2014 nyarán Hencz Péter jelezte, hogy több alkalommal sikerült gyanúsan viselkedő darupárt megfigyelnie, azonban fiókát nem sikerült megfigyelni. Ezek az információk biztatóak voltak a faj megtelepedése vonatkozásában.

Ezt követően 2015 június elején érkezett az örömteli hír dr. Kaufmann Gábortól és Hencz Pétertől a sikeres fészkelésről. Részletek ahttp://www.kaufmang.blogspot.hu/ és a http://www.penyafoto.blogspot.hu/ honlapokon találhatóak.

Az elkövetkező időszakban Igazgatóságunk részéről is óvatos ellenőrzés folytattunk Zábrák Károly tájegységvezető és Hardi Ferenc természetvédelmi őrökkel megosztva, melynek során megfigyelhető volt, hogy a költőpár folyamatosan a fészek környékén tartózkodik.

A 2015. június 26-án délutáni órákban megtartott helyszínelés (Megyer Csaba-Megyerné Ács Andrea) során a korábbi észlelésektől eltérően a madarak nem a fészek körüli vizes élőhelyen, hanem a szomszédos gyepen táplálkoztak. Folyamatosan nyugtató krugatással lassan haladtak a szomszédos nyílt vízfelület felé a megfigyelésre szolgáló autótól mintegy 30-40 méterre.

A magas növényzetben takarásba kerülő madarak után indultam amikor váratlanul a visszaforduló darvak hirtelen mintegy 5 m-re kerültek egy alacsonyabb növényzetű gyepfolton.  Így több mint száz év után ismét szem elé került 2 daru fióka Magyarországon. Halk riasztás után a költőpár és az egyik fióka átszaladt a növényzet takarásába, egy fióka azonban megállt és 15-20 másodpercig tétován nézegetett.

Ezután a mintegy 15-20 méterre megálló darvak hangját követve lassú tempóban, rendszeres irányváltoztatásokkal haladt a pár után, melynek során sikerült több fotót is készíteni az alacsonyabb növényzetű szakaszon.

A következő két hétben a madarak továbbra is a fészek környékén tartózkodtak, mindaddig amíg a közelben folytatott kaszálás és legeltetés hatására el nem távolodtak déli irányba, ahol az előző évben is többször megfigyelte őket Hencz Péter.

A faj megtelepedése a Balaton-felvidéki nemzeti Park Igazgatóság működési területén újabb helyszíneken is remélhető, a Nagyberek területén Szinai Péter több alkalommal észlelte egy pár revírfoglalását.

Megyer Csaba
BfNPI, Természetmegőrzési Osztályvezető

Kapcsolódó oldalak