Hírek

Dávodi Földvári-tó Természetvédelmi Terület

A Mohácsi-szigeten – Dávod község határában – található, természetes úton lefűződött morotvató, mely kb. a XVIII. század óta állóvíz. Nevét a tőle keletre található Földvár-dombon álló, ősi földvárról kapta, melynek nyomai máig fellelhetők. A Földvári tavat a múlt században halastóként hasznosították, de az extenzív gazdálkodás nem változtatta meg lényegesen természeti adottságait. A néhol kiszélesedő, máshol keskenyebb nádfallal övezett tó és környéke igen gazdag vízi világnak biztosít élőhelyet.

10689640_10152193916816353_8609396423509514724_n

Több mint száz védett madárfaj fészkel a területen, valamint számos faj használja táplálkozó, vonuló, és pihenőhelyül. Többek közt olyan ritkaságok is előfordulnak itt, mint a cigányréce, hazánk egyetlen fészkelő vadlúdfaja a nyári lúd, a fekete gólya, a holló, a réti sas, a barna kánya. Alkalmilag a kerecsensólyom is megfigyelhető. A nádas-gyékényes öblökben szinte valamennyi hazai gémfaj költ, de fészkel búbos vöcsök, vízityúk, és több nádi énekes madár faj, pl. a ritkaság számba menő kékbegy és fülemülesitke is. Az ingoványos részeken guvat és kis vízicsibe, távolabb bíbic és piroslábú cankó él.

A tó a fokozottan védett emlős fajunknak, a vidrának is kedvező életteret biztosít. A védett növényfajok közül a sulyom, és a feltűnő virágú fehér tündérrózsa is előfordul.

Védetté nyilvánítva: 19/2000. (VII.24.) KöM r.

Védett terület nagysága: 74,3 ha

További hírekért látogasson el a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapjára, vagy kövesse nyomon tevékenységét Facebook-on >>

Kapcsolódó oldalak