Hírek

Elérte Afrikát a Kardoskúton műhold adóval jelölt kék vércse

Az Igazgatóságunk partnerségével futó kékvércse-védelmi LIFE+ programkeretében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai három kifejlett madárra, két hímre és egy tojóra szereltek műholdas jeladót a Nemzeti Parkban. Ezek közül az egyik hím madár a Földközi-tenger átszelésével Líbiánál elérte Afrika partjait.

Az Ákos névre keresztelt kék vércsére 2014. július 23-án került jeladó a kardoskúti Fehér-tó közelében. Ez az egyed 2007-ben kelt ki ugyan itt, azóta rendszeresen költött a területen. Idén négy fiókát nevelt fel.
Mint arról korábban beszámoltunk, pusztáinkon a költési időszak végeztével, szeptember elején kezdődött meg a kék vércsék gyülekezése az Afrika déli területeit célzó vonulásukat megelőzően. A legtöbb madarat múlt héten észlelték munkatársaink, amikor is 11 helyszínen közel 3100 példányt figyeltek meg egy időpontban. Ezen a héten ennek a mennyiségnek már csupán a fele került szem elé a Nemzeti Parkban, jelezve, hogy – mint azt Ákos példája is mutatja – a madarak egy része megkezdte hosszú vándorútját.
A másik két kardoskúti madár, valamint további, szintén a LIFE+ program keretében Olaszországban, Romániában és Kazahsztánban jelölt madarak útvonala nyomon követhető a www.satellitetracking.eu honlapon. További kék vércsés hírek a www.falcoproject.eu honlapon érhetők el.
További hírekért keresse fel a Körös-Maros Nemzeti park Igazgatóság honlapját, vagy kövesse tevékenységét Facebook-on >>

Kapcsolódó oldalak