Hírek

Előrelépések a székicsér hosszútávú megőrzésében

A képhez tartozó alt jellemző üres; szekicser_nyugalmi_ruhaban_ebszekfuves_marhajarason_Karcag_TJ..jpg a fájlnév
Székicsér nyugalmi ruhában ebszékfüves marhajáráson 
Fotó: Tar János 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság talán egyik leginkább féltett madártani értéke a fokozottan védett székicsér (Glareola pratincola). E ritka partimadár-faj utolsó ismert kárpát-medencei állományai a Kiskunságban, Felső-Kiskunság térségében és a nagykunsági rizstelepek környékén maradtak fenn. Védelmüket egy maroknyi, a faj megóvása iránt elkötelezett természetvédő és önkéntes végzi.

A képhez tartozó alt jellemző üres; Monoki-Akos-kollegank-a-kezeben-tartja-az-orszagban-elsokent-szinesgyuruzott-oreg-koru-peldanyt-foto-KA.jpg a fájlnév
Monoki Ákos kollégánk a kezében tartja az országban elsőként színesgyűrűzött székicsérét, egy öreg korú példányt 
Fotó: Kiss Ádám 
A képhez tartozó alt jellemző üres; Frissen-kelt-szekicser-csibe_MA.jpg a fájlnév
Frissen kelt székicsér csibe 
Fotó: Monoki Ákos 

Talán ezért is külön érdemes kiemelni, hogy 2021-ben rekordszámú, több, mint 60 bizonyított fészkelést sikerült bizonyítani a szakembereknek hazánkban, melyből 52 a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén került elő. Mivel hazánk egyik legritkább fészkelő partimadár-fajáról beszélünk, melynek hazai állománya az elmúlt évtizedekben 25-40 pár között mozgott, ezért külön öröm volt nekünk is a végeredmény megtapasztalása és kiértékelése.

A célzott és intenzív védelmi munkának, a helyi gazdálkodók pozitív hozzáállásának és sokszor a szerencsének (időjárási viszonyok a faj szempontjából megfelelő irányú alakulása) is köszönhetően a faj hazai állománya az ingadozás ellenére lassan, de nőtt az elmúlt 10 évben, azonban ilyen rendívül kiugró mértékű előkerült fészekszámra 26 éve nem volt példa!

A nagyszámú előkerült fészkek több, mint 85%-ból sikeresen keltek ki az apró, mindösszesen 9-10 gramm tömegű székicsér-csibék, melyek jelentős része a röpképes kort is megérte, így a jellegzetes nyárközepi gyülekezéseken – mely a vonulásukat, illetve valamint a kontinensen jellemző kóborlásukat megelőző látványos esemény – is szintén rekordszámú székicsért számoltak a Hortobágyi, Duna-Ipoly, és Kiskunsági nemzeti Park Igazgatóságok – a faj védelmében is érintett – természetvédelmi őrei. A megőrzés tevékenységét jelenleg aktív kutatási folyamat is kíséri, hiszen több futó projekt vizsgálja a székicsérek élőhely-választási viselkedését, költésbiológiáját, a költési sikert és a fiókák túlélését befolyásoló tényezőket, melyeket a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kíséretében a Debreceni Egyetem Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszéke irányít.

A képhez tartozó alt jellemző üres; szekicser_fiatal_kopar_marhanyomos_felszinen_Karcag_TJ..jpg a fájlnév
Fiatal székicsér fiatal kopár marhanyomos felszínen 
Fotó: Tar János

Bízunk benne, hogy ez a növekedő tendencia a jövőben is fennmarad és még sokáig gyönyörködhetünk ebben az impozáns, ám de kevésbé ismert madárfajban!

Szöveg: Kiss Ádám – Monoki Ákos – Kapocsi István

Kapcsolódó oldalak