Hírek

Érdekes növények is megfigyelhetők a Fehértó Napján, a szikes tómederben

2017. szeptember 16-án a Kardoskúti Fehér-tó medrének növényzetével is megismerkedhetnek, ha szombaton ellátogatnak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett XVIII. Fehértó Napjára, és besétálnak a tómeder partjára.

A Fehér-tó egy időszakosan kiszáradó szikes tó, mely ősz elejére általában kiszárad és az ilyenkor látható vakítóan fehér színű medréről kapta a nevét.

Nézzük, hogy milyen fajok is fordulnak elő a tómeder kiszáradt állapotában ilyenkor ősz elején.
Magyar sóballa (Suaeda pannonica): pannon bennszülött faj, mely a Kárpát-medencében él, főként hazánkban, de a környező országokban is előfordul. Elterjedési területe nagyobbrészt átfed az erősen lúgos kémhatású pannon szikes tavakkal. A libatopfélék családjába tartozó egyéves növény, keskeny 1-2,5 mm széles 1-4 cm hosszú, tompa csúcsú levelekkel. A húsos, szukkulens levelek a szélsőségesen sós termőhelyen a növény párologását csökkentik, a víz raktározását segítik elő.
A levelek fiatal korukban világos zöldek, később őszre vörösesbarna, majd elszáradt állapotában pedig feketés színűre változnak. A kiszáradt Fehér-tó mederben tömeges ilyenkor és a toronyból megfigyelhetjük nagy kiterjedésűfoltjait.
Hegyes bajuszpázsit (Crypsis aculeata): A pázsitfűfélék családjának a tagja. A hegyes bajuszpázsit a nevét a bajuszszerű virágzatáról kapta, a tómederben ilyenkor már elsárgult, talajon elfekvő hajtásait figyelhetjük meg. A Földközi-tenger medencéjétől a Belső-Ázsiai szikes termőhelyekig húzódik elterjedési területe. Hazánkban a szikes vízállások, szikes tavak kiszáradt medrében jelenik meg, többnyire a magyar sóballával együtt.
A tómeder szélén a bárányparéj (Camphorosma annua)
és a védett sziki ballagófű (Salsola soda) is megjelenik kisebb területeket borítva.
A tómeder keleti medencéjében a sziki nádas fordul elő legnagyobb területen, melyben a nádas alatt a sziki őszirózsa (Aster tripolium subsp. hungaricum ) lilás virágzatát is most figyelhetjük meg.
A tómeder többi részén a sziki mézpázsit (Puccinelia limosa) és a sziki zsióka (Bolboschoenus maritimus) alkot többé-kevésbé állandó kis foltokat.
Fotók: Sallainé Kapocsi Judit

Kapcsolódó oldalak