Tanösvények

Adatok

Név:
Eresztvényi kőbányák
Tájegység:
Medves-vidék
Település:
Salgótarján
Érintett NP Igazgatóság:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Téma:
földtan (geológia)
Bemutatás módja:
tájékoztató tábla
Útvonal hossza:
2.5 km
Állomások száma:
6 db
Menetidő:
1 óra
Vezetőfüzet:
Nincs
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Judik Béla (szerk.): Természetvédelmi tanösvények és bemutatóhelyek a Karancs–Medves Tájvédelmi Körzet területén. Salgótarján, 2004
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Karancs-Medves TK
EOV_X:
710656
EOV_Y:
312159
Kapcsolat:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 3301 Eger Pf.:116 e-mail: [email protected] www.bnpi.hu

Eresztvényi kőbányák

A fehér négyzetben átlós kék csíkkal jelzett körtúra-útvonal Salgóbányáról vezeti el az érdeklődőket a Medves-fennsík két felhagyott és rekultivált bányájához, a Kis-bányához és az Új-bányához.

A Medves-fennsík a 2,4-2,2 millió évvel ezelőtti vulkanizmus során kialakult nógrád-gömöri bazaltvidék legszebb vulkáni takarója. A 12,8 négyzetkilométer területű rétegvulkáni felépítésű bazaltfennsíknak ma egy 7,8 km2-es része tartozik Magyarországhoz.

A terület kialakulásának és felépítésének megfelelően a földtani tanösvényt bejárva az állomásokon a különböző kifejlődésű lávafolyásokról és vulkáni törmelékes kőzetekről (piroklasztitok) szerezhetünk ismereteket a tájékoztató táblák segítségével.

Az útvonal kiindulópontja salgótarjáni 11/B jelzésű helyi autóbuszjárat salgóbányai végállomásánál található.

A tanösvény egész évben szabadon látogatható. Igény szerint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakvezetést biztosít a bejáráshoz.

Kérjük, hogy a látogatás során ügyeljen a terület természeti értékeinek megőrzésére és a tanösvény létesítményeinek, berendezéseinek rendeltetésszerű használatára!

Kérjük továbbá, hogy a tanösvény és létesítményei állapotával kapcsolatos észrevételeit, információkat az Adatok részben megjelölt elérhetőségen juttassa el a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság részére!

 

Kapcsolódó oldalak