Program

Időpont:
2024. 04. 06. 19:00- 2024. 04. 06. 23:00
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Nyugdíjas
  • Specialista

Csillagnéző túra a Zselicben

A program helyszíne a Zselici Csillagoségbolt-Park. Elsőként egy kb. 1,5 km hosszú túrát teszünk a zselici erdőben, majd sötétedés után a csillagos égbolt titkaival ismerkedünk szakvezető segítségével.

Rendkívül kevés hely található a Földön és Magyarországon is, ahol a sötét éjszakai égbolt természetes állapotában megmaradt, ezek egyike a Zselic. Azért, hogy ez a kedvező állapot hosszútávon fenntartható maradjon, a Zselici Tájvédelmi Körzet területén csillagoségbolt-parkot hozott létre a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Csillagászati Egyesület – Európában elsőként – a Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség égisze alatt.
A park területéről felhőmentes, holdtalan éjszakákon szabad szemmel is több ezer csillag látható. Tavaszi estéken naplemente után, illetve őszi hajnalokon napkelte előtt megpillantható a bolygóközi porról visszaverődő napfény, az állatövi fény. Derült nyári éjjeleken a Tejút derengése jelent meghatározó látványt. Több, könnyen elérhető pontja van a Csillagoségbolt-parknak, ahol zavaró fényektől távol figyelhetjük meg az égbolt csodáit.
A Zselici Csillagoségbolt-parkban tett látogatás számos fontos tényre hívja fel a figyelmet. A települések növekedésével, az emberi létesítmények bővülésével egyre növekszik a fölösleges fénykibocsátás. Ennek az a következménye, hogy a csillagos égbolt látványa eltűnik, gyermekeink úgy nőnek fel, hogy nem ismerik sem a Tejutat, sem a Fiastyúkot. A csillagos égbolt az emberiség kulturális örökségének is része, az éjszakai ég látványát is meg kell óvnunk a jövő nemzedékei számára. Az éjszakai világosság megzavarja az állatok napi életritmusát, a fényforrások nehezítik a tájékozódásukat. Fontos lépéseket tennünk annak érdekében, hogy a fényszennyezés csökkenjen.

Helyszín: Bőszénfa, Lidi néni háza (GPS: 46.223158, 17.787168).
Időpont: 19.00 óra (Gyülekező: 18.30).
Túra hossza: 4 km, időtartama: 4 óra.
Részvételi díj: 2500 Ft/fő.

A „Csillagséták nemzeti parkjainkban” országos eseménysorozat programja.

A programot a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagja vezeti. Fontos a kényelmes túracipő/bakancs és az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása, a kullancsok elleni védekezés. Az esti órákban a hőmérséklet csökken, ezért javasoljuk a réteges öltözködést. A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a DDNPI weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a DDNPI kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság általános adatkezelési tájékoztatóját az alábbi linken ismerheti meg: www.ddnp.hu/adatvedelem

Kapcsolódó oldalak