Program

Időpont:
2019. 08. 31. 08:00- 2019. 08. 31. 14:00
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Gyermekes család
  • Nyugdíjas
  • Specialista

Geotúra a „karszt útján” a Cuha-szurdok sziklavilágában

Ezen a programunkon a víz karszton átvezető csodákkal teli útjának eredünk nyomába. Meghódítjuk a 4000 éves földsáncok birodalmát, és egy szenzációs helyszínen, ementáli sajtra emlékeztető barlangban bújócskázhatunk.

Helyszín: Veszprém

Ár: felnőtt: 850 Ft/fő; gyerek: 400 Ft/fő

Találkozó időpontja: 08:00 óra

Találkozó helye: Veszprém, vasútállomás

Távolság: 5 km + 9 km

Túra ideje: 6 óra

Ezen a programunkon a víz karszton átvezető csodákkal teli útjának eredünk nyomába a Bakony szívébe, a Cuha-patak fenségesen vad szurdokvölgyébe. Az első – Porva és Vinye közötti túraszakaszban olyan módon idézzük meg a Bakony földtörténeti múltjának legizgalmasabb fejezeteit, hogy a térség karsztos kőzetei mellett a bennük lakozó ősmaradványokkal is kézzel fogható közelségbe kerülhetünk, melyekből a túravezető egy kis bemutatót rendez az ebédszünetben. Az egyre vadregényesebbé váló erdei ösvényen több alkalommal farönkökön és köveken kell átkelnünk a Cuha-patak túlsó oldalára. Aki nem szeretné az egyensúlyérzékét tesztelni, vízálló bakancsban, gumicsizmában, szép idő esetén akár mezítláb is belegázolhat a kristálytiszta, sekély vízbe! Fejünk felett kanyarog az ország legszebb nyomvonalon haladó erdei vasútja, melynek megépítése bravúros mérnöki megoldásokat igényelt.Több alkalommal gyönyörködhetünk a síneket hordozó kecses, boltíves viaduktokban, ragyogó fehér mészkővel falazott alagutakban, merészen keskeny, robbantással kialakított sziklaereszekben és néha hallhatjuk a rajtuk robogó vonatok zakatolását. Egy helyi kőzet és kövületgyűjteménynek is beillő vasúti emlékmű is őrt áll az ösvény mellett, ahol néhány érdekes vasúttörténeti eseményt villantunk fel.

Két barlang és egy forrás koronázza meg ezt a túraszakaszt. Vinyére érve lehetőség van lecsatlakozni a túra további részéről és a Kőpince Vendégházban frissítők, étkezés mellett megvárni a vonatot és a hosszú túráról visszaérkezőket, vagy egy korábbi vonattal visszautazni.

A továbbhaladókkal az egykori Pannon-tó 10 millió éves strandjára látogatunk el, valódi selymes érintésű homok és a parti hullámverésben gömbölyűre formált kavicsok közé. Meghódítjuk a 4000 éves földsáncok birodalmát, megidézve Európa történelmének hajnalát, majd zseblámpával felfedezünk egy különleges barlangot, ahol egy borz volt az utolsó bizonyított lakó. Utolsó állomásunk egy szenzációs helyszín, ahol egy ementáli sajtra emlékeztető barlangban bújócskázhatnak a gyerekek, a felnőttek pedig megismerhetik rendkívül izgalmas kialakulását. A geotúra teljes vonalán mintegy 200 millió év földtörténeti múltja elevenedik meg, megcsodálhatjuk a megkövült tengeraljzatok sorát és megérinthetjuk megkövült élőlényeinek gyönyörű formájú vázait.

Gyalogos túra 1. szakasz: 5 km a Porva-Csesznek vasútállomás – Vinye távon
Gyalogos túra 2. szakasz: 9 km a Vinye–Hódos-ér–400 éves földsáncok–Pápalátó-kő–Likas-kő–Vinye (9 km)

Felhívjuk szives figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész éven át megrendelhető!

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló.
Javasolt: fényképezőgép esetleg távcső.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!
A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.
Jelentkezési határidő:
a túrát megelőző napon, szeptember 1. 16:00 óráig, e-mailben vagy telefonon

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető;
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
e-mail: [email protected]

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! hírlevél
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt.
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

Kapcsolódó oldalak