Program

Időpont:
2023. 01. 21. 10:00- 2023. 01. 21. 15:00
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Gyermekes család
  • Nyugdíjas

Téli kalandozás Salföld kincsei mentén – nem csak a kövek nyomában!

Helyszín: Salföld

Ár: felnőtt: 1 500 Ft/fő, gyerek: 800 Ft/fő

Találkozó időpontja: 10.00 óra

Találkozó helye: Salföld, Kossuth u. vége (GPS: 46.836624, 17.549983)

Távolság: 8-9 km

Túra ideje: 5 óra

Salföld és környékének egyedülálló atmoszféráját fogadhatjuk be január 21-én (szombaton) megrendezett téli túránkon, ahol a helyi népi és egyházi építészet remekbe faragott gyöngyszemei, világviszonylatban is egyedülálló földtani ritkaságok, és télen is üdén zöldellő, a közelmúltban országos védettséget kapott értékes növénytársulások kerülnek terítékre.

Ezen a testet-lelket felpezsdítő geotúrán a Káli-medencének egy olyan területét fedezzük fel, ami a téli időszakban is jól járható, és az útvonalra felfűzött látnivalók talán még mutatósabbak, fenségesebbek ebben a fagyos évszakban. A Kárpát-medencét kicsiben megidéző tájba tökéletes egyensúlyban és összhangban simulnak bele a helyi népi és egyházi építészet remekbe faragott gyöngyszemei, világviszonylatban is egyedülálló földtani ritkaságok, és télen is üdén zöldellő, a közelmúltban országos védettséget kapott értékes növénytársulások. Bemelegítésként – ez alkalommal belépőjegy váltása nélkül – körbesétálunk a Salföldi Major hagyományos gazdálkodást bemutató épületei, szerszámai és a téli időszakban is szabadban tartott ősi magyar állatfajták között. Ezután megcsodálhatjuk a település műemlék épületeinek sorát, és felvillantjuk történelmünk ide kötődő legizgalmasabb fejezeteit.
A falu határában, a világon egyedülállóan a Káli-medencében kialakult Pannon-kőtengerek egyikével kötünk szoros ismeretséget. Az interaktív Pannon-tó bejáráson több mint 8 millió évet utazunk vissza az időben, találkozunk a mára kihalt élőlényekkel, iszunk a tó vizéből, majd bemerészkedünk az évmilliókkal fiatalabb egykori felszín alá, és megpróbáljuk modellezni, hogyan készült a természetes beton titkokkal teli föld alatti kamrákban.
A téli erdő rejtekében felfedezzük a történelmi viharok tépázta, de egykori dicsőségét máig őrző Pálos-kolostor égbe szökő falait, ahol megragadjuk az alkalmat, hogy az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendről szóljunk egy-két szót.
Visszafelé érdemes vállalni a rövid kaptatót a Csönge-hegy gerincére és egy szakaszon letérni a jelzett turista útról, mert nem mindennapi sziklatornyok és páratlan kilátópontok sora rejtezik a vadregényes erdő mélyén…

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk egész évben megrendelhető!

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló.
Javasolt: fényképezőgép, távcső.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon 16:00 óráig, e-mailben telefonos elérhetőség megadásával vagy telefonon

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető;
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
e-mail: [email protected]

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! hírlevél

Kapcsolódó oldalak