Program

Időpont:
2023. 02. 04. 09:45- 2023. 02. 04. 13:00

Vizes Élőhelyek Világnapja túra a Nagy-berekben, a Fehérvízi-lápon

Tartson velünk február 4-én (szombaton)! A túra alkalmával beszélgetünk a vizes élőhelyek jelentőségéről, mélyebben megismerhetjük a terület természetvédelmi vonatkozásait, történetét, a néhány éve végzett vizes élőhely rekonstrukciós munkákat, és közben megcsodáljuk a téli berek fajgazdag madárvilágát.

A programon való részvétel térítésmentes, de előzetes bejelentkezés szükséges!
Találkozó helye: Balatonfenyves Imremajor után, az egykori Rigóházi majorhoz vezető aszfaltos út vége; GPS: 46.660306, 17.495118
Találkozó ideje: 2023. február 4. (szombat) 9.45 óra, a túra kezdete: 10.00 óra
Időtartam: 2,5 óra

Február másodika a Vizes Élőhelyek Világnapja. 1971-ben ezen a napon írták alá az iráni Ramsar városában a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelméről szóló megállapodást, mely Ramsari Egyezmény néven vált ismerté. Eleinte a vízi madarak tartózkodási helyének védelméről szólt, de később világossá vált, hogy egy faj védelmének érdekében az egész ökológiai rendszert szükséges megóvni. Eddig 172 ország, 2471 nemzetközi jelentőségű vizes területtel csatlakozott az Egyezményhez. Magyarország 1979. augusztus 11-én tette ezt meg, és jelenleg 29 vizes élőhelye tartozik Ramsari Egyezmény védettsége alá.

1997 óta, minden év február másodikán a Ramsari Egyezmény aláírásának évfordulóján tartjuk a Vizes Élőhelyek Világnapját, amelyen ezen területek élővilágának, ökoszisztémájának fontosságára és nélkülözhetetlenségére hívjuk fel a figyelmet. 2023-ban a vizes élőhelyek helyreállításának fontosságát hangsúlyozza ki a nemzetközi szervezet.

Ez alkalommal a Nagy-berekben található Fehérvízi-lápon és annak környékén teszünk egy sétát, amely a magyarországi Ramsari területek egyike. A túra alkalmával beszélgetünk a vizes élőhelyek jelentőségéről, mélyebben megismerhetjük a terület természetvédelmi vonatkozásait, történetét, a néhány éve végzett vizes élőhely rekonstrukciós munkákat, és közben megcsodáljuk a téli berek fajgazdag madárvilágát. Nagy valószínűséggel megfigyelhetjük a nagy lilikek és nyári ludak több százas csapatait, találkozhatunk a területen táplálkozó és telelő récefajok sokaságával és az őket vonzó ragadozómadarakkal, mint például az itt nagy számban előforduló rétisassal.

Szükséges felszerelés: az időjárásnak megfelelő ruházat, kényelmes túracipő (esetleg gumicsizma), távcső

Felhívjuk figyelmüket, hogy a túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt!

 

További információ:

Szász Bence
+36304845159; [email protected]

Sitku Erzsébet
+36304910071; [email protected]

Kapcsolódó oldalak