Hírek

Fehértó Napja: ropogott a só a lábunk alatt

Mozgalmas napot tölthettek velünk mindazok, akik szombaton ellátogattak Kardoskútra, a Fehértó Napjára. A kiszáradt mederben ritka növényeket, a legelőkön régi magyar háziállatokat figyelhettek meg. A Pusztaközpontban kézműves és természetismereti foglalkozások várták az érdeklődőket.

Idén is sokan éltek a lehetőséggel és eljöttek velünk a máskor nem látogatható, fokozottan védett területekre. A tómeder mostanra teljesen kiszáradt, megjelentek a talajrepedések, s helyenként hangosan ropogott a só a lábunk alatt. Ezeken a részeken a növények sem tudtak előjönni. Másutt viszont nagy mennyiségben jelent meg a sziki sóballa, a sziki ballagófű és a bajuszpázsit. A tó szélein természetesen most is láttunk zsiókát és sziki őszirózsát, amelynek éppen most van a virágzási időszaka.

Mivel a tóban jelenleg nincs víz, így vízimadarak sem állomásoznak ott, de vonuló madarakat azért bőven láttunk a nap folyamán. Kék vércsék, hamvas rétihéják, kígyászölyvek repültek a magasban, s jó néhány darucsapat is elhúzott felettünk. Csapatokban jöttek a rozsdásfarkú pityerek, réti pityerek, mezei pacsirták, sárga billegetők és a seregélyek.

Az állattartó telep melletti legelőkre kihajtottuk a 150 szürkemarha tehénből és borjaikból álló csordát, valamint a juhnyájakat (cigájákat és rackákat). A karámokban pedig nemcsak szürkemarhát és juhokat, hanem mangalicát, szamarat és házi bivalyt is láthattak az érdeklődők. A Lófogó-ér melletti toronyból nagy teljesítményű teleszkópok segítségével figyelhették meg a vonuló madarakat.

Nemcsak a külső helyszíneken, de bent a Pusztaközpontban is nagyon sokan megfordultak a nap folyamán. A hagyományos játszóeszközökkel berendezett népi játszótéren kisebb és nagyobb gyerekek egyaránt jól érezték magukat. Kipróbálhatták a gólyalábakat, a sárjárót, beülhettek a körhinta vesszőből font kosaraiba, s megtanulhatták, hogyan kell a kukoricát ledarálni, rostálni, majd szitálni.

Rendkívül népszerű volt az állatsimogató, valamint a természetismereti és kézműves foglalkoztatók. Gyerekek és felnőttek népes csapatai ismerkedtek a fazekasság, fafaragás, csipkeverés, gyöngyfűzés és szalmafonás rejtelmeivel.

A Kardoskúti Múzeumban egész nap természetfilm vetítés, illetve a „Varázslatos Magyarország” című fotópályázat képanyagának egy részlete volt megtekinthető.

Sokan megnézték a múzeum állandó kiállítását és érdeklődéssel hallgatták a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársainak madárbarát kertről szóló előadását. A rendezvényre jó néhány kerékpáros csoport érkezett, jöttek például Szarvasról, Orosházáról és Tótkomlósról. A Nemzeti Parki Termék Védjeggyel ellátott finomságok is szépen fogytak.

A nap folyamán Igazgatóságunk munkatársainak kilenc önkéntes fiatal segített, akiknek munkáját ezúton is köszönjük!

További hírekért látogasson el a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapjára, vagy kövesse nyomon tevékenységét Facebook-on >>

Kapcsolódó oldalak