Tanösvények

Adatok

Név:
Fekete harkály tanösvény
Tájegység:
Zselic
Település:
Kaposvár
Érintett NP Igazgatóság:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Téma:
erdőismeret
Bemutatás módja:
vezetőfüzet
Útvonal hossza:
5 km
Állomások száma:
13 db
Menetidő:
3 óra
Vezetőfüzet:
Nincs
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Nagy Gábor-Pintér András 2010: Fekete harkály tanösvény Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 24 p.
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Zselici TK
EOV_X:
552313
EOV_Y:
106801
Kapcsolat:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Turisztikai és Közkapcsolati Osztály 72/517-200 [email protected]

Fekete harkály tanösvény

A Zselici Tájvédelmi Körzetben, Kaposvár közelében, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) vagyonkezelésében lévő erdőterületen található a Fekete harkály tanösvény.

A fogadó-tájékoztató táblával ellátott kiindulópont Kaposvár-Töröcske felől gépkocsival is könnyen megközelíthető a Szigetvár és Kaposvár közötti 67-es útról Kaposvár határánál délre lekanyarodva. Kaposvárról a 14-es helyi járatú busszal a végállomásig kell utazni.

A fekete harkályt mintázó jelzéssel és útirányt jelző nyilakkal ellátott útvonal bejárása során a látogató alapos ismereteket szerezhet a zselici erdő életéről: a tanösvény bemutatja a terület változatos élőhelyeit, a fafajokat, a lágyszárú növényeket, és akár rejtett életmódú állatokkal is találkozhatunk.

Az útvonal által érintett erdőterületen a gyakorlatban lehet megtapasztalni, hogy a nagy kiterjedésű fátlan területek visszamaradásával járó ún. vágásos erdőgazdálkodás helyett mennyivel kíméletesebb a természetes folyamatokra alapozó, folyamatos erdőborítást fenntartó, természetközeli gazdálkodási mód. Az égerligetben kanyargó patak felett pallósoron vezet az ösvény; innen figyelhető meg a vizes élőhely.

A tanösvény gyakorlati természetvédelmi tevékenységekkel (madárodú-telep létesítése, talajerózió elleni védelem) is megismertet.

Vezetőfüzettel látogatóható E-tanösvény.
A vezetőfüzet letölthető az alábbi linkről:
http://www.ddnp.hu/e-tanosvenyek

A túrához szakvezetés is igényelhető a DDNPI-től.

 

Kapcsolódó oldalak