Tanösvények

Adatok

Név:
Geológiai-botanikai tanösvény – Badacsony
Tájegység:
Balaton-felvidék, Tapolcai-medence
Település:
Badacsonytomaj
Érintett NP Igazgatóság:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Téma:
földtan (geológia)
Bemutatás módja:
foglalkoztató füzet
Útvonal hossza:
4 km
Állomások száma:
10 db
Menetidő:
2.5 óra
Vezetőfüzet:
Nincs
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Futó János-Dr. Kopek Annamária (szerk.): Badacsony tanösvény. Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Balaton-felvidéki NP
EOV_X:
EOV_Y:
Kapcsolat:
Balaton-felvidéki NPI 8229 Csopak Kossuth u. 16. +3630/491-0078 [email protected]

Geológiai-botanikai tanösvény – Badacsony

A hazánkban másodikként, 1965-ben tájvédelmi körzetté nyilvánított Badacsony – amely ma a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része – bejárását, természeti értékeinek élményszerű felfedezését teszi lehetővé a 4 km hosszú, önmagába visszatérő, jelzett útvonal.

A kétnyelvű ismertetőtáblákkal ellátott tanösvény a Badacsony (és a környező tanúhegyek) földtani, felszínalaktani, növénytani, állattani természeti értékeit, valamint a területre jellemző hagyományos, természetközeli tájhasználati módokat ismerteti meg a látogatókkal 10 állomás, látnivaló érintésével.

Ifjú látogatók számára még érdekesebb lehet az útvonal bejárása, ha megpróbálkoznak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által kiadott Kankalin-füzetek sorozatban megjelent, a Tapolcai-medence tanösvényeihez tartozó foglalkoztató füzetben található játékos feladatok megoldásával. A foglakoztató füzet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság legtöbb bemutatóhelyén megvásárolható.

A tanösvény kezdőpontja megközelíthető a Badacsony déli oldalán a Kisfaludy-ház felől. A sétaútról kiadvány készült.

Az útvonal szabadon látogatható, bejárásához igény szerint szakvezetést biztosít a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

Felhasznált forrás: www.bfnp.hu

Kérjük, hogy a látogatás során ügyeljen a terület természeti értékeinek megőrzésére és a tanösvény létesítményeinek, berendezéseinek rendeltetésszerű használatára!

Kérjük továbbá, hogy a tanösvény és létesítményei állapotával kapcsolatos észrevételeit, információkat az Adatok részben megjelölt elérhetőségen juttassa el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság részére!

 

Kapcsolódó oldalak