Tanösvények

Adatok

Név:
Hany Istók tanösvény
Tájegység:
Hanság
Település:
Osli
Érintett NP Igazgatóság:
Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság
Téma:
állattan (zoológia)
Bemutatás módja:
tájékoztató tábla
Útvonal hossza:
5 km
Állomások száma:
7 db
Menetidő:
2 óra
Vezetőfüzet:
Nincs
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Szakvezetés:
Van
Érintett védett természeti terület:
Fertő-Hanság NP
EOV_X:
EOV_Y:
Kapcsolat:
+36 30 357 3897; [email protected]; www.ferto-hansag.hu

Hany Istók tanösvény

Az Esterházy Madárvártától indul a szabadon látogatható tanösvény, ami először a Csíkos-Éger nevezetű erdőtömbön halad át. Itt a varázslatos hangulatú, támasztógyökeres égererdőt tekinthetik meg a látogatók, ami fokozottan védett terület, így csak az erdő széléről szemlélhető meg (fotó: Aktív Magyarország).

A Madárvárta és az erdészház közötti 3 km-es szakaszt autóval is meg lehet tenni, majd az erdészháztól 2 irányba tehetünk felfedező utat, de ezt már csak gyalogosan. A rövidebb, néhány perces sétával elérhető egy homokos „gorond” (domb), ami a színpompás gyurgyalagok otthona. Az alatta elterülő vizes élőhelyen sok-sok vízimadárral, főként nyári ludakkal és récefélékkel, gémekkel találkozhat a látogató. Kis szerencsével még a terület nagyragadozóit a rétisast vagy a parlagi sast is megpillanthatjuk. Az év bizonyos időszakában a területen legelő vízi bivalyokkal is lehet találkozni.

Hosszabb sétára indulók választhatják a Királytóig vezető utat, amely könnyed 1-1,5 km hosszú. Útközben szintén egy láperdőn vezet át az út. A közönséges hód nyomaival találkozhatunk. A hajdani tőzegbányászat nyomai felfedezhetők a területen. A Királytó is egy tőzeg bányászatból visszamaradt tó, amely mára jórészt begyékényesedett, benádasodott. Ezen részek lakója a rétisas és a fekete gólya, valamint sok hüllő és kétéltű.

A tanösvény bejárásához szakavatott túravezetés is igényelhető.

További lehetőségek:

– A programhoz javasoljuk megtekinteni a megújult, interaktív elemekkel tarkított Hanság Élővilága Kiállítást Öntésmajorban.

– A „Madárles a Hanságban” című vezetett túra az Osli-hany vizes élőhely-rekonstrukció madárvilágát mutatja be.

Kapcsolódó oldalak