Tanösvények

Adatok

Név:
Hollókői biológiai tanösvény
Tájegység:
Cserhát
Település:
Hollókő
Érintett NP Igazgatóság:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Téma:
általános természetismeret
Bemutatás módja:
tájékoztató tábla
Útvonal hossza:
4.5 km
Állomások száma:
0 db
Menetidő:
2 óra
Vezetőfüzet:
Van
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Hollókői TK
EOV_X:
690413
EOV_Y:
294921
Kapcsolat:
www.bnpi.hu A tanösvény kiindulópontjánál található tájházban (Kossuth út 99-100) útvonalvezető leporellót lehet kérni.

Hollókői biológiai tanösvény

A Hollókői Tájvédelmi Körzet az Ófalu népi építészeti értékeit, településszerkezetének, a várrom természeti környezetének, az egykori paraszti gazdálkodási mód jellegzetes nadrágszíjparcelláinak, valamint a hagyásfás legelő megőrzésének érdekében létesült 1977-ben.

Tíz évvel később Hollókő ófalu és környezete kulturális kategóriában világörökség címet kapott. A település népi építészeti emlékekben gazdag központi része a palóc szalagtelkes falutípus jellemző, kivételes egységben és épségben megmaradt példája. A palóc nagycsaládrendszer, az ún. hadak települési rendje napjainkig megőrződött.

A Kacsics nemzetség ősi birtokai közé számító falu fölött magasodó szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos várat egy 362 méter magas sziklaoromra építették még az Árpád-korban.

A Vártúra ösvény az Ófaluban lévő – a tájvédelmi körzet természeti és kulturális értékeit bemutató – Tájháztól indul és a várba visz föl, onnan a domb gerincén a faluközpontban lévő parkolóhoz lehet visszasétálni.

A Biológiai Tanösvény a Vár-hegyet és az ún. Túlsó-mező hagyásfás legelőjét öleli körül. A 4,5 km hosszú sétaút a Cserhátra jellemző élőhelyeket mutat be.

Hollókő település parkolójából, illetve az Ófaluban lévő Tájháztól indulva gyalogszerrel járhatók be az útvonalak.

Mindkét útvonal egész évben szabadon látogatható. Bejárásukhoz a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság előre bejelentett igén alapján szakvezetést biztosít.

Felhasznált forrás: bnpi.hu

Kérjük, hogy a látogatás során ügyeljen a terület természeti értékeinek megőrzésére és a tanösvény létesítményeinek, berendezéseinek rendeltetésszerű használatára!

Kérjük továbbá, hogy a tanösvény és létesítményei állapotával kapcsolatos észrevételeit, információkat az Adatok részben megjelölt elérhetőségen juttassa el a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság részére!

 

Kapcsolódó oldalak