Tanösvények

Adatok

Név:
Ilona-völgyi geológiai tanösvény
Tájegység:
Mátra
Település:
Parád
Érintett NP Igazgatóság:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Téma:
földtan (geológia)
Bemutatás módja:
vezetőfüzet
Útvonal hossza:
6.5 km
Állomások száma:
9 db
Menetidő:
2.5 óra
Vezetőfüzet:
Nincs
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Gasztonyi Éva: Parádfürdő – Ilona-völgy geológiai tanösvény. Eger, 2003 (leporelló)
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Mátrai TK
EOV_X:
726112
EOV_Y:
287259
Kapcsolat:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 3301 Eger Pf.:116 e-mail: [email protected] www.bnpi.hu

Ilona-völgyi geológiai tanösvény

Az Ilona-patak mentén kialakított tanösvény a Keleti-Mátra földtani értékeit és a hajdani ércbányászat emlékeit mutatja be egy 6,5 km hosszú túraútvonalra felfűzve.

Az Ilona-völgy határvonal az eocén és a miocén vulkáni képződmények (a rétegvulkáni andezithez kapcsolódó színesérc-tartalmú telérek és a miocén andezittelérek), valamint az oligocén tengeri üledékes kőzetek között. Állomások jelzik az Orczy báró által 1780-ban nyittatott Etelka-tárót, a Timsós-fejtést, a Szent István csevicét (a csevice a savanyúvíz-források helyi elnevezése), az Ördöggátakat (a miocén korban szárazföldi homokkő és riolittufa közé benyomult andezittelért) és a 8-10 méter magas piroxén-andezitből álló sziklafalon lezuhogó Ilona-völgyi vízesést.

A fehér négyzetben ferde kék sáv jelzésű útvonal Parádfürdő keleti végénél, a Károlyi kastély (Rákóczi-fa) mellől indul és az Ilona-patak mellett, a zöld sáv jelzésű turistaúttal azonos nyomvonalon vezet az Ilona-völgyi vízesésig.

A tanösvény egész évben szabadon látogatható. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság előre bejelentett igény alapján szakvezetést biztosít a bejárásához.

Kérjük, hogy a látogatás során ügyeljen a terület természeti értékeinek megőrzésére és a tanösvény létesítményeinek, berendezéseinek rendeltetésszerű használatára!

Kérjük továbbá, hogy a tanösvény és létesítményei állapotával kapcsolatos észrevételeit, információkat az Adatok részben megjelölt elérhetőségen juttassa el a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság részére!

 

Kapcsolódó oldalak