Tanösvények

Adatok

Név:
Ipolytarnóc - Biológiai tanösvényIpolytarnóc – Biológiai tanösvény
Tájegység:
Karancs-Medves-vidék, Nógrádi-medence
Település:
Ipolytarnóc
Érintett NP Igazgatóság:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Téma:
növénytan (botanika)
Bemutatás módja:
tájékoztató tábla
Útvonal hossza:
6 km
Állomások száma:
13 db
Menetidő:
1.5 óra
Vezetőfüzet:
Van
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Ipolytarnóc Ősmaradványok. Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 16 p. (angol nyelven is)
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Ipolytarnóci ősmaradványok TT
EOV_X:
695453
EOV_Y:
320903
Kapcsolat:
Ipolytarnóci ősmaradványok természetvédelmi terület bemutatóhely E-mail: [email protected]

Ipolytarnóc – Biológiai tanösvény

A tematikus útvonal, amely területre jellemző hajdani tölgyesek, cseresek maradványait és az erdőirtások nyomán keletkezett legelők növény és állatvilágát mutatja be, az Ipolytarnóci ősmaradványok természetvédelmi területen található „Ősfenyő Belépő” fogadóépülettől indul.

A tanösvény két útvonalszakaszból áll; az elágazástól a nyugat felé tartó 1 km-es sétaút a rekultivált Keménykő-bánya érintésével vezet vissza a kiindulóponthoz. A bányától kb. 500 méteres kitérővel a Puhakő-bányához is el lehet sétálni.

Az elágazástól kelet felé indulva, a dombtetőn kilátó és pihenő fogadja a látogatókat. Innen a Felső-Hólya-puszta érintésével lehet visszaereszkedni a Borókás-árok elejéig.

A tanösvény a természetvédelmi bemutatóhely nyitvatartási idején belül szabadon, túravezetés nélkül látogatható.

Az ipolytarnóci Biológiai tanösvény mellett a védett természeti területen található további tematikus útvonalak bejárása is ajánlott:

  • Borókás-árok geológiai tanösvény
  • Kőszikla tanösvény
  • Kőzetpark

 

Az Európa Diplomával kitüntetett Ipolytarnóci ősmaradványok természetvédelmi terület meglátogatásakor mindenképp érdemes a tanösvényeken kívül a világhírű ősmaradvány lelőhelyet is felkeresni, valamint az Ősfenyő Belépő fogadóépületben megismerkedni a terület természeti értékeivel. A területen tekinthetők meg a bükkábrányi külfejtésben 2007-ben napvilágra került ősfák is.

Forrás:
bnpi.hu
osmaradvanyok.hu

Kérjük, hogy a látogatás során ügyeljen a terület természeti értékeinek megőrzésére és a tanösvény létesítményeinek, berendezéseinek rendeltetésszerű használatára!

Kérjük továbbá, hogy a tanösvény és létesítményei állapotával kapcsolatos észrevételeit, információkat az Adatok részben megjelölt elérhetőségen juttassa el a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság részére!

 

Kapcsolódó oldalak