Tanösvények

Adatok

Név:
Ipolytarnóc – Borókás-árok geológiai tanösvény
Tájegység:
Karancs-Medves-vidék, Nógrádi-medence
Település:
Ipolytarnóc
Érintett NP Igazgatóság:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Téma:
földtan (geológia)
Bemutatás módja:
tájékoztató tábla
Útvonal hossza:
0.8 km
Állomások száma:
7 db
Menetidő:
1 óra
Vezetőfüzet:
Van
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Ipolytarnóc Ősmaradványok. Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 16 p. (angol nyelven is)
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Ipolytarnóci ősmaradványok TT
EOV_X:
695475
EOV_Y:
320887
Kapcsolat:
Ipolytarnóci ősmaradványok természetvédelmi terület bemutatóhel E-mail: [email protected]

Ipolytarnóc – Borókás-árok geológiai tanösvény

Az Európa Diplomával kitüntetett Ipolytarnóci ősmaradványok természetvédelmi területen belül a belépődíj ellenében csoportosan látogatható Borókás-árok geológiai tanösvényt bejárva a 24 millió évvel ezelőtt keletkezett glaukonitos homokkő feltárásait, a homokkő és a rátelepült vulkáni kőzetek érintkezési zónáját szakvezetés mellett tanulmányozhatják az érdeklődők.

A védőépületben a miocén kori folyópart itató- és gázlóhelyének megkövesedett felszínét, a homokkőpadon párosujjú patások, ragadozók, ősorrszarvúak, madarak lábnyomait, a védőpince épületében a Kubinyi Ferenc által 1838-ban felfedezett 46 m hosszú ősfenyő (Pinuxylon tarnocziense) maradványát, a nagycsarnokban kiállítást, továbbá a lábnyomok keletkezésének idejére jellemző ősföldrajzi környezetet és az ősállat fajokat bemutató számítógépes animációt, a csarnok mellett az első lábnyomos homokkőfelszínt tekinthetik meg a látogatók.

Az ipolytarnóci Biológiai tanösvény mellett a védett természeti területen található további tematikus útvonalak bejárása is ajánlott:

  • Biológiai tanösvény
  • Kőszikla tanösvény
  • Kőzetpark

 

Az Európa Diplomával kitüntetett Ipolytarnóci ősmaradványok természetvédelmi terület meglátogatásakor mindenképp érdemes az Ősfenyő Belépő fogadóépületben is megismerkedni a terület természeti értékeivel a kiállításokon, filmvetítéseken. A fogadóépület szomszédságában tekinthetők meg a bükkábrányi külfejtésben 2007-ben napvilágra került ősfák is.

Forrás:
bnpi.hu
osmaradvanyok.hu

Kérjük, hogy a látogatás során ügyeljen a terület természeti értékeinek megőrzésére és a tanösvény létesítményeinek, berendezéseinek rendeltetésszerű használatára!

Kérjük továbbá, hogy a tanösvény és létesítményei állapotával kapcsolatos észrevételeit, információkat az Adatok részben megjelölt elérhetőségen juttassa el a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság részére!

 

Kapcsolódó oldalak