Tanösvények

Adatok

Név:
Kaptárkő tanösvény
Tájegység:
Bükk
Település:
Szomolya
Érintett NP Igazgatóság:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Téma:
felszínalaktan (geomorfológia)
Bemutatás módja:
tájékoztató tábla
Útvonal hossza:
4 km
Állomások száma:
2 db
Menetidő:
2 óra
Vezetőfüzet:
Nincs
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Baráz Csaba: Kaptárkövek. Szakrális kőemlékek a Bükkalján. Eger, 2000; Kaptárkövek völgye. Bábakalács füzetek 7. Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 40 p. 2007
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Szomolyai-kaptárkövek TT
EOV_X:
756978
EOV_Y:
284135
Kapcsolat:
3304 Eger, Sánc u. 6. Tel: 36/411-581 Email: [email protected]

Kaptárkő tanösvény

A bükkaljai Szomolya község központjából Ny-i irányba vezet a tanösvény, mely az 1960-ban védetté nyilvánított, 30,9 hektár kiterjedésű Szomolyai Kaptárkövek természetvédelmi terület természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be.

A Vén-hegy nyugati lejtőjén, a Kaptár-völgyben helyezkedik el az a nyolc nagyobb fülkés sziklára, kőkúpra tagolódó riolittufa vonulat, amely Magyarország legtöbb (117 db) kőfülkével rendelkező kaptárkő-csoportja. A sziklalakzatok fülkéinek rendeltetéséről, készítőik kilétéről, a fülkék koráról számos legenda, feltételezés, tudományos feltevés született.

Az egész évben szabadon látogatható tanösvény bejárásához a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igény szerint szakvezetést biztosít.

Kérjük, hogy a látogatás során ügyeljen a terület természeti értékeinek megőrzésére és a tanösvény létesítményeinek, berendezéseinek rendeltetésszerű használatára!

Kérjük továbbá, hogy a tanösvény és létesítményei állapotával kapcsolatos észrevételeit, információkat az Adatok részben megjelölt elérhetőségen juttassa el a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság részére!

 

Kapcsolódó oldalak