Hírek

Kék vércsék: kimagasló számokat hozott az első szinkronszámlálás

Az alföldi pusztákon megkezdődött a kék vércsék gyülekezése. Ez a kora őszi időszak egyik leglátványosabb mozzanata. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai megkezdték a gyülekező madarak szinkronszámlálását.

 A kék vércsék az egész napos vadászat után jól meghatározható facsoportokban gyűlnek össze éjszakázni népes, esetenként akár több száz egyedből álló csapatokban. Ilyenkor nyílik alkalom arra, hogy szerte az Alföldön és az egész Kárpát-medencében (beleértve a Partiumot és a Vajdaságot) a szakemberek megszámolják a gyülekező madarakat. Augusztus közepétől minden héten szerdán végzik a számlálást egészen október elejéig.

 Ehhez a munkához idén az Európai Unió LIFE alapjából is kapunk támogatást, mivel jelenleg is fut „A kék vércse védelme a Kárpát-medencében” elnevezésű projekt, melyben a KMNPI partnerként vesz részt.

 Az idei első szinkronszámlálás kimagasló számokat hozott. A KMNP területén tizenöt helyszínen közel 1600 példányt regisztráltunk. A kék vércsék nagy száma a jónak mondható költési sikerrel illetve a táplálékban bővelkedő területekkel magyarázható.

 A Kárpát-medencében összesen 41 helyszínen számolták a szakemberek a kék vércséket, s összesen 3500 egyedet regisztráltak. A korábbi évek tapasztalatai szerint ez a szám szeptember közepéig növekszik, ekkor éri el a csúcsot. Ezután október elejéig viszonylag gyors ütemben csökken, mivel a madarak elhagyják Európát, hogy megkezdjék hosszú vándorútjukat az Egyenlítőtől délre fekvő telelőterületek felé.

 A témáról bővebb információkat is olvashatnak a www.falcoprojekt.eu honlapon.

infó: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

Egy_pocok_hal__la__k__k_v__rcse_h__m__MP._08_27

Kapcsolódó oldalak